Stiže sneg: Vodič Nova.rs za zimovanje ove godine

Putovanja 11. okt. 202012:07 > 12:08
Podeli:
Brezovica; skijanje
Foto: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia/Ilustracija

Prvi sneg na planinama najavljen je za sledeću nedelju, a naravno mnogi odmah počinju da razmišljaju u pravcu zimovanja i skijanja. Kako ove godine mnoga čuvena skijališta na Alpima neće biti dostupna, otvaraju se neke druge opcije.

Austriju, Italiju i Francusku možete da zaboravite, dok je i situacija sa drugim planinama koje su nam bliže takođe neizvesna. Dolazi zima, sa njom i očekivani novi talas rasta broja zaraženih od kovida 19, tako da će mnogi ljubitelji skijanja ipak morati da svoj zimski odmor provedu u Srbiji.

Pročitajte još:

Otvaranje ski sezone još se čini daleko, ali ukoliko želite da prođete jeftinije, možda nije loše već sad početi sa pretraživanjem ponuda u turističkim agencijama.

Izdvajamo neke od destinacija na koje će najverovatnije biti moguće otputovati ove zime.

Kopaonik

Prelepa srpska planina je prvo na šta većina nas pomisli kada je reč o skinjanju. Tradicionalno otvaranje nove ski sezone 2020/2021. na Kopaoniku, nezvanično se planira se za period od 3. do 6. decembra 2020. godine. Prošle godine, cena poludnevne karte bila je 1.694 dinara, za ceo dan 2.310 dinara, a za 4 dana 7.917 dinara. Kasnije kroz sezonu, cene ski pasa mogu da variraju. Osim zimskih sportova, Kopaonik nudi i bogati noćni provod, međutim zbog pandemije možete da očekujete da će rad lokala možda biti ograničen.

Stara planina

Ski sezona na planini koja oduzima dah prošle godine počela je 13. decembra, kada je prvi dan bio besplatan. Od Beograda je udaljena 330 km, a od Niša 110 km. Stara planina je gotovo pet meseci godišnje pod snegom. Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Cena poludnevne karte bila je 1.590  dinara, dok je cena dnevne 2.090. Za sedam dana platićete 8.970 dinara, a za deset 9.770 dinara.

Zlatibor 

Zlatibor je posle Kopaonika najposećenija planina Srbije – a poznata mesta za skijanje su Tornik i Obudojevica. Tornik je skijaški centar 230 km od Beograda i 40 lm od Užica. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110m do 1.490m. Na samom Torniku postoje tri staze i to crna Zmajevac široka od 150 do 200 m a dugačka 1 km koja je idealna za vrhunski trening kao i odličan izazov za prave skijaše. Skijalište Obedojevica se nalazi u samom turističkom centru planine Zlatibor. Cene ski pasa variraju kroz sezonu, ali otprilike je jednodnevni 2.090 dinara, sedmodnevni 8.970, a desetodnevni 9.770 dinara.

View this post on Instagram

Jedna zimska ☺️?

A post shared by Zlatibor Tornik (@zlatibortornik) on

Brezovica

Ski centar Brezovica poznati turistički centar na severozapadnoj strani planine Šare (opština Štrpce) jedinstven je sportsko rekreativni kompleks na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara. Udaljen je oko 60 km od Prištine i isto toliko od aerodroma u Skoplju, od Soluna 303, od Sofije (preko Niša) oko 355 km a od Beograda 400 km. Najčešće pitanje vezano za ovu planinu i ski centar Brezovica tiče se bezbednosti – međutim nikada nije bilo nekakvih incidenata između Srba i Albanaca koji ovde zajedno skijaju. Poznato je da predeli ove planine pariraju lepoti najlepših vidikovaca Švajcarskih Alpa. Ski pas za dan je 32 evra, za sedam dana 90 evra, dok je za 10 dana cena 100 evra.

Divčibare

Ski staza „Crni vrh”, u okviru Divčibare Ski Resorta, prošle godine je otvorena 31. decembra, na dan dočeka Nove godine. Radno vreme skijališta je bilo svakog dana od 9 do 16 časova.Ski staza „Crni vrh“ duga je 850 m, sa visinskom razlikom od 180 metara. Poseduje dvosednu žičaru, kapaciteta 1200 skijaša na sat. Ski staza Centar nalazi se u blizini odmarališta „Crni vrh“, hotela Pepa i Divčibarskog zamka.  Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Divčibare se nalaze na planini Maljen 37 km jugoistočno od Valjeva, 120 Km od Beograda. Dnevna karta je 1.400 dinara, sedmodnevna 6.700 a desetodnevna 7.300 dinara.

Žabljak

Sezona na prelepoj crnogorskoj planini Durmitoru počinje oko 20. decembra. Na obodu grada Žabljaka i u neposrednoj okolini je vise ski-staza za rekreativno skijanje, alpske i nordijske discipline koje su opremljene žičarama i ski-liftovima. U funkciji su dve dvosedne žičare, tri ski lifta i jedan dečiji ski lift, koji opslužuju oko 5 km skijaških staza namenjenih za alpsko skijanje. Jednodnevni ski pas je od 10 do 15 evra, zavisi od perioda kada ste na planini, dok je desetodnevni oko 100 evra.

View this post on Instagram

? ❄

A post shared by Apartman Petrovača (@apartman_petrovaca1) on

Jahorina

Ski sezona ove godine počinje 5. decembra. Ova planina pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 m/nv. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snega, pogodna klima, staze za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najlepše i najpoznatije ski-centre. Zimi, pored skijanje Jahorina nudi i druge sadržaje kao što su bazeni i saune (h. Bistrica i Termag), stoni tenis, muzika uživo i obilje odlične hrane. Dnevni ski pas je 25 evra, za šest dana 111 evra, za deset 176 evra. Otpočelo se i sa akcijskom pretprodajom ski karata za sezonu 2020/2021. koja je počela 1. oktobra i trajaće mesec dana. Popust na ski karte iznositi 15% i kupovina je moguća na prodajnim mestima na Jahorini ali i putem webshopa Olimpijskog centra Jahorina. Popust važi na kategoriju pojedinačnih ski karata od minimalno šestodnevne ski karte, navode na sajtu skijanje.rs.

Pored Jahorine, najpoznatiji ski centri u Bosni i Hercegovini su Igman, Bjelašica, Vlašić, Kupres.

Kranjska gora

Kranjska Gora je slovenački ski centar sa najdužom tradicijom, u kome je prva žičara proradila pre više od 70 godina. Više puta je proglašavano za najbolje skijalište u Sloveniji.  Raspolaže skijaškim stazama različitog nivoa težine,  i pogodna je kako za početnike i decu, tako i za one veštije skijaše. Organizovano je i Turno skijanje kao i Penjaje uz zaleđene slapove (Ice climbing). Staze su pokrivene sistemom zasnežavanja, a organizovano je i noćno skijanje kao i klizanje na prirodnom klizalištu na jezeru Jasna. Takođe predstavlja odličnu destinaciju za sve ljubitelje planinarenja i alpinizma. Karta za jednodnevno skijanje je 31,50 evra, a za 6 dana i noći skijanja: 164 evra.

Osim ovog ski centra, u Sloveniji možete posetiti i Krvavec, Cekrno, Vogel, Roglu, Bovec…

Popova Šapka

Najpoznatiji skijaški centar u Makedoniji nalazi se na Šar Planini na visini od 1700 m. Sezona je prošle godine počela 6. januara. Centar raspolaze sa više žičara sedežnica i ski liftova. Ukupna dužina ski staza iznosi 20 km, a dužina žičara i ski liftova je 6.070 metara sa kapacitetom od 4000 skijaša na sat i prosečnom brzinom od 3 m/s. Centar raspolaze sa više žičara sedežnica i ski liftova. Ukupna dužina ski staza iznosi 20 km, a dužina žičara i ski liftova je 6.070 metara sa kapacitetom od 4000 skijaša na sat i prosečnom brzinom od 3 m/s. Dnevna karta je bila 900 denara a sezonska  9.500 denara.

Osim ovog ski-centra, u Makedoniji su populari i Kožuf,  Mavrovo, Pelister…

Bansko

Bansko je dospelo na listu evropskih mondenskih skijališta – što ne čudi s obzirom na lepotu koja ga krasi. Nalazi se u jugozapadnom delu Bugarske, na obroncima planine Pirin. Poseduje 65 kilometara staza za skijanje, od kojih najduža ima 16 kilmetara i kreće sa vrha od 2.917 metara nadmorske visine, a nalazi se na tri sata vožnje od granice Bugarske sa Srbijom. Sezona počinje oko 12. decembra. Nakon dana provedenog na ski stazama Banskog, turisti se mogu prepustiti izuzetno živom noćnom životu ovog gradića. Takozvani apres ski se uglavnom odvija u tradicionalnim lokalnim tavernama Bugarske, poznatijim kao mehane. Ski pas za šest dana je 195 evra, a za 13 dana 378 evra.

View this post on Instagram

Bansko ski area closed as of March 16th, 2020 Dear friends, guests and colleagues of Bansko ski area! In connection with the spread of the COVID-19 virus and on the recommendation of the Crisis Management Team of Bansko Municipality issued on March 16th, 2020 in accordance with the directions of the Crisis Management Team of the Republic of Bulgaria, the management of Ulen AD has decided to stop the operation of the Bansko Ski Center as of March 16th, 2020. We ask everyone to strictly follow the instructions of the authorities regarding the declared state of emergency! We believe that we will pass this difficult moment and show that we are united in the fight against this invisible threat by separating from each other! If there is news regarding the ski center, we will inform you via the information channels of Bansko Media Group! We hope to see you in summer! Be smart, responsible and healthy!

A post shared by Bansko Instagram Account (@bansko) on

Osim Banskog, u Bugarskoj možete skijati i u Borovecu ili Pamporovu.

***

Bonus video:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar