Srpski „planinski Neum“: Za praznike nije ostao ni krevet

Putovanja 04. nov. 202020:14
Podeli:
Foto: Shutterstock/maRRitch

Doba korone izbacuje nove hit destinacije na turističkoj mapi Srba, a ako smo tokom leta "otkrili" bosansko more - glavni adut za zimovanje nam je još bliži.

Praznična sezona će ove godine u najavi biti tiša nego inače, ali mnogi su na vreme počeli da razmišljaju o zimskom odmoru, bekstvu iz gradske gužve u idilične planinske predele. Pitanje je da li će hoteli raditi, pa ima smisla što ljudi uglavnom biraju privatni smeštaj, i to, baš kao kad smo masovno iznajmljivali vikendice za izolaciju, vodeći računa o svim potencijalnim epidemiološkim merama. U nekim krajevima već je teško naći smeštaj za kraj godine, a iz Turističke organizacije Srbije (TOS) su nam potvrdili da je najveća pomama za – Divčibarama.

Pročitajte još:

„Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, koji se odnose isključivo na registrovane ugostiteljske objekte za smeštaj – na Divčibarama su skoro svi kapaciteti popunjeni za novogodišnje praznike“, proverili su iz TOS za portal Nova.rs.

Dakle, Divčibare bi kako stvari stoje lako mogle da ponesu titulu „srpskog planinskog Neuma“, a pojačano interesovanje lako je objasniti ako imamo na umu da su Kopaonik i Zlatibor, kao tradicionalne zimske hit destinacije, odavno počeli da zvuče preskupo i pregužvano, a da je auto-put „Miloš Veliki“ znatno približio Divčibare Beogradu i gradovima Vojvodine.

 

View this post on Instagram

 

Neka čarobna jutra. ✨ Za scenu iz kog filma može ovaj pogled?

A post shared by i v a n a p o p o v i ć (@mali_iv) on

No, u poslednje vreme dosta se priča i o Maljenu i Divčibarama kao o posebnom turističkom potencijalu, stigli su investitori i pojačano se gradi, posetioci pored šetnje u prirodi i skijanja na raspolaganju imaju sve više novih sadržaja, a rastu i cene kvadrata, pa već ima onih koji se pitaju: Da li su Divčibare novi Kopaonik?

Cene u hotelskom smeštaju već idu po noćenju od 2.400 (polupansion u dvokrevetnoj sobi) do 10.000 dinara (apartman uz pun pansion). Privatni smeštaj, s druge strane, može još da se nađe i za manje od 20 evra na dan. Mada, kao što smo čuli, teško za praznike.

Pročitajte još:

Što se tiče drugih zimskih destinacija u tom periodu, „na Goliji je već sada popunjeno oko 70 odsto kapaciteta u privatnom smeštaju tj. seoskim turističkim domaćinstvima, u Sokobanji je rezervisano oko 30 odsto smeštajnih kapaciteta za predstojeći zimski period, na Kopaoniku je popunjenost u hotelima za zimsku sezonu oko 27 odsto, trenutna popunjenost smeštaja na destinaciji Tara-Drina-Bajina Bašta je na nivou od 25 odsto, u Vrnjačkoj Banji je većina smeštajnih kapaciteta za produženi vikend tokom zimskog raspusta popunjena. Na mnogim destinacijama za sada primaju predrezervacije ili kao u slučaju Mećavnika, tek pripremaju zimsku ponudu, pomno prateći epidemiološku situaciju“, pojasnili su za naš portal iz TOS.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar