Plavo oko: Najveća i najlepša misterija albanskog primorja

Putovanja 31. avg. 202023:30
Podeli:
Foto:Shutterstock/Aldo91

Plavo oko je jezerce u Albaniji, blistave tirkizne vode i - bez dna.

Sticajem čudnih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, letovanje u Albaniji je postalo hit među srpskim turistima, koji su konačno počeli bez predrasuda da otkrivaju lepote ove zemlje. Pojedina mesta na albanskom primorju predstavljaju se kao prava „evropska egzotika“ po pristupačnim cenama, jedan gradić se sa svojim belim peskom i maslinjacima našao na TripAdvisor listi novih dragulja među turističkim destinacijama, a kao čudo prirode u koje ceo svet hipnotisano gleda istaklo se – Plavo oko.

Plavo oko, ili na albanskom „Syri i Kalter“, jeste jezero na jugozapadu Albanije (između Sarande i Đirokastre), hladne, tirkizne vode, za koje se priča da „nema dna“. Možda ga i ima, ali niko još nije došao do njega. Navodno, ako bacite kamen u središte jezera, on posle izvesnog vremena ispliva na površinu.

Pročitajte još:

Plavo oko je, zapravo, rupa u kojoj se spajaju podzemne vode koje kroz nju izbijaju na površinu, a zbog veoma velikog pritiska vode niko nikada nije dotaknuo dno.

„Bio sam prvi čovek koji je zaronio u Plavo oko te davne 1984. godine. Verujte, vodena struja je bila toliko jaka da mi je zamalo skinula masku za ronjenje s lica, pa sam bio prisiljen da je dodatno čuvam rukama. Što sam dublje išao, struja je postajala sve jača, dok nisam došao do dubine od 20 metara, gde sam i stao. Tada sam osetio da ne mogu da nastavim dalje, jer je pritisak podzemnih voda koje izviru bio nepodnošljiv“, izjavio je jednom prilikom Ksemal Mato, ekološki aktivista.

Bilo je još pokušaja da se prodre do „zenice“ Plavog oka, ali bezuspešno – stvarna dubina ovog jezera i dalje je nepoznata, po nekima je oko 45 metara, drugi tvrde da čak prevazilazi 80 metara.

Plivanje i ronjenje u Plavom oku je dozvoljeno, ali ne čudi što u te blistave vode ulaze samo najhrabriji i ljubitelji adrealnina. Ipak, to nije prepreka da bude u samom vrhu turističkih atrakcija Albanije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar