Morske cene: Kafa na Hvaru triput skuplja nego u Albaniji

Putovanja 17. avg. 202011:11 > 18. avg. 2020 10:00
Podeli:
more; primorje; kafić
Foto: Huber images / Profimedia

Hrvatska, Bugarska, Albanija i Crna Gora su zemlje sa primorjima koje su najbliže Srbiji, a u koje je naši građani još uvek mogu da otputuju. Proverili smo kakve ih cene čekaju u tamošnjim kafićima.

Ako ste se odvažili da ove godine ipak odete na letovanje na neko more, Hrvatska, Albanija, Bugarska i odnedavno Crna Gora su najbliže destinacije koje su trenutno „dostupne“.

Pročitajte još:

Cene aranžmana variraju, ali u dosta slučajeva je smeštaj jeftiniji nego u nekim popularnim srpskim mestima. Ne treba ni naglašavati da je more ipak neuporedivo sa većinom turističkih atrakcija u našoj zemlji.

Pa, ako putujete u neku od ove četiri zemlje, važno je da znate kakve vas cene čekaju u kafićima. Šta je odmor bez uživanja u kafici u nekom prelepom lokalu na plaži, ili opuštajućeg ručka uz zvuke talasa?

Proverili smo koje su cene kafe, sokova, piva i hrane koju svi najčešće naručujemo – pice!

Crna Gora

Očekuje se da će srpski turisti pohrliti u Crnu Goru nakon otvaranja granica, a očekuju ih cene slične kao prošlih godina.

Ako sednete u plažni restoran i poželite nešto da popijete i pojedete, potaž ćete platiti 3,3, paste od 6,8 do 8,9 evra, rižoto isto tako, ali ako na primer poželite biftek u sosu, spremite se da iskeširate 18,5 evra. Cena pice kreće se od 6 do oko 8 evra. Espreso u restoranu je 1,2, neskafa 2, sokovi oko 2,4, ,a voda 1,5 evra.

Kravica mleko u samoposlugama košta 0,85 evra, voda je oko 0,5, mala koka-kola 0,8, tost oko 1,5, pašteta 0.5, pivo od 0,7 naviše.

Hrvatska

Mediji su već pisali kako cene na hrvatskom primorju nisu značajno pale iako ove godine zbog korone ima 70 posto manje gostiju. Primećuje se takođe da cene variraju od mesta do mesta – najskuplji je kao i uvek Dubrovnik.

Na Stradunu je kafa dvadesetak kuna – što je oko 2,6 evra. Sokovi su oko 35 kuna (4,6 evra), a obična kisela voda od 0,25 l košta čak 25 kuna (3,3 evra). Pivo je uglavnom oko 20 – 30 kuna. „Dubrovački vijesnik“ je preneo cene obroka iz jula.

Veliku picu ćete platiti 80 kuna (10,5 evra); špagete bolonjeze 70 kuna (9,3 evra); rižoto kuna (oko 12 evra); a mešano meso 100 kuna (13,3 evra).

View this post on Instagram

Easy like Sunday morning… ☕️ ~ Photo @magaparadzik

A post shared by Dubrovnik Croatia (@dubrovnik.croatia) on

Slične cene kafe su i na Hvaru, sudeći po Instagram objavi jedne kafeterije koja se nalazi na ostrvu.

 

Bugarska

Bugarsko primorje je uvek važilo za jeftinu opciju kada se radi o letovanju. Tome u prilog govore i cene. Na jednom plažnom baru u Varni espreso je 2 leva. Kapućino je 3,49 leva (što je manje od 2 evra) a koka-kola je 3 leva (oko 1,5 evra). Pivo je oko 2 leva.

Parče pice je oko 5 leva (2,5 evra), dok je cela pica od 10 do 15 leva (od 5 do 8 evra), mada je u fast fud lokalima i jeftinija. Cene ostalih jela u restoranima takođe nisu visoke – paste možete naći za oko 5 leva, a roštilj za oko 8 leva.

Albanija

Sve više Srba odlučuje se da ode na albansko primorje, a i tamo će ih cene oduševiti, jer su slične kao u Bugarskoj. Espreso ćete tamo platiti od 0,8 – 1 evra, dok je kapućino oko 1,2 evra. Koka kola košta između 1,2 i 1,4 evra. Lokalno pivo možete popiti za 1,2 evra, a strana piva su oko 2 evra.

Velika pica od koje mogu da se najedu 2 osobe je oko 5,6 evra,  obrok u ribljem restoranu za jednu osobu, sa sve salatom i pićem, koštaće vas samo deset evra. Ovo su cene koje važe za većinu gradova u južnom delu Albanije: Sarandu, Ksamil i Valonu.

***
Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar