Tirana: Atrakcije na kojima Vesić i Vučić mogu da zavide

Putovanja 30. avg. 202012:3811 komentara
Podeli:
Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

Ako Tiranu zamišljate kao kasabu kojom šetaju ljudi sa kečićima na glavi i mesto gde će vas opsovati ako progovorite srpski, varate se. Ovaj grad sa više od 850.000 stanovnika ima svojih infrastrukturnih problema, ali sve više liči na modernu prestonicu - gradi se, razvija se i pulsira.

Do Tirane ćete bez problema stići preko Kosova. Tu je i autobuski prevoz, a povratna karta za jednu osobu, sa presedanjem u Prištini ili Prizrenu, košta oko 40 evra.

Tirana diše, živi i nudi vam mešavinu modernih bulevara, oblakodera, napuklih pločnika i zgrada bez fasade. Barem iz iskustva autorke ovog teksta, nećete imati nikakvih problema ukoliko pričate srpski ili ako pomenete da ste došli iz Srbije. Znanje engleskog jezika svojstveno je onim mlađima, a među nešto starijima uobičajeno je pitanje da li znate italijanski.

O koroni svedoče upozorenja i natpisi, ali maske nisu modni detalj koji se često može sresti u albanskoj prestonici.

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

U Tirani su i predusretljivi, ukoliko ih pitate za neku lokaciju, svojski će se potruditi da vam objasne gde je, neće ih mrzeti da na telefonu otvore mapu ili čak nekoga pozovu da se raspitaju.

Dominiraju puni kafići prilično modernog dizajna, a upadljivo je i to da ćete na svakom koraku nabasati na neku prodavnicu mobilnih telefona.

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

„Dekor“ Tirane su i kablovi koji se prepliću sa stubova i natkrivaju ulice, pa ponekad deluju kao neke umetničke instalacije.

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

Šetajući Tiranom primetićete niz kontrasta – iz bulevara sa gustim saobraćajem, modernim automobilima iza prvog ćoška naletećete na tezge, ulične prodavce i atmosferu koju će prepoznati oni koji su bili u Istanbulu.

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

Baš kao u Istanbulu i u Tirani se pripremite za pravi saobraćajni haos – gužvu i gomilu vozača koji baš i nisu voljni da pešacima dozvole da pređu pešački prelaz.

Između svega toga, u Tirani ćete naići na brojna gradilišta, dokaz da ovaj grad planira da se još razvija.

Atrakcije koje nam deluju (ne)poznato

Ima Tirana svoje atrakcije, a na nekima bi joj naši državnici i gradski oci, poput predsednika Vučića i zamenika gradonačelnika Vesića, mogli da pozavide.

Tirana ima svoju fontanu, u okviru velikog parka i kompleksa posvećenog Tajvanu. Ona ne peva, ali tu su najrazličitiji slapovi – vodeni, ali i oni svetlosni. Spavaš li mirno, Vesiću?

Tu je i stadion „Air Albanija“, moderno, veliko zdanje na kojem je, baš prošle nedelje,  protiv domaće Tirane igrala  Zvezda. Spavaš li mirno, Vučiću?

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

Tirana ima i veliki „Grand“ park, oazu tišine i hladovine, ali i podsećanja na članove znamenite porodice intelektualaca i umetnika 19. i 20. veka,  Frašeri – Abdul, Naim i Sami. Njihova spomen-obeležja i grobovi naleze se u ovom parku, ulice i institucije nose njihova imena, a nalaze se i na novčanicama.

Foto: Nova.rs

Tu je i vila nekadašnjeg albanskog lidera Envera Hodže, slika nekih drugačijih, ali ne toliko dalekih vremena.Nedaleko od nje, u rezidencijalnom delu, jedna pored druge, smeštene su ambasade Srbije i Kosova.

Sama reč Albanija dovoljna je da u glavi prosečnog Srbina pobudi brojne negativne konotacije, možda je to razlog zbog kojeg nam jedna mlada radnica u hotelu objašnjava da smo prvi gosti iz Beograda koje je upoznala, a već je promenila tri radna mesta.

„Dolaze gosti iz inostranstva, bilo ih je iz Švajcarske, čak i iz Portugala, Engleske, ali iz Srbije niko“, objašnjava nam ljubazna devojka. Ako se odvažite, u Tirani vam je u pristojnom hotelu noćenje sa doručkom dostupno za oko 15 evra.

Cene su uglavnom nešto niže nego u Beogradu. Sa albanskom valutom ćete se lako snaći, pošto uglavnom možete da je poredite sa dinarom – 1.050 leka je oko 1.000 dinara.

Foto: Nova.rs

Kapućino u kafiću možete popiti za oko 160 leka, ukusnu brzu hranu, od falafela do girosa, možete konzumirati za oko 220 leka. Dve osobe se u restoranu mogu najesti za oko 1.000 leka. Ukoliko rešite da proverite kako funkcioniše gradski prevoz, autobuska karta će vas koštati 40 leka.

Ako vam Tirana nije dovoljna, ako vam je preko potrebno more, Drač je tu na manje od sat vremena vožnje kombijem, a to će vas u jednom pravcu koštati 150 leka.

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

Ostaje nam samo da vam poželimo srećan put i otkrivanje Albanije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar