National Geographic: Mesta koja morate da vidite u 2021.

Putovanja 11. jan. 202122:45 > 22:54
Podeli:
top destinacije 2021
Foto: Fabrizio Troiani / Alamy / Alamy / Profimedia

Najprije treba da vidimo kad ćemo ponovo moći da nesmetano putujemo, ali do tada uvek nam ostaje maštanje, ali i pripremanje za neki put. National Geographic je objavio listu 35 destinacija koje treba videti, a podelio ih je u pet kategorija: održivost, priroda i divljina, avantura, kultura i istorija, kao i porodična putovanja.

Održivost

Kostarika

Zamislite zemlju čija je jedna četvrtina nacionalni park, mesto gde ujutru možete da planinarite u kišnoj šumi, a popodne da surfujete na talasima. Ta zemlja je Kostarika, koja ujedno ove godine slavi i dve stotine godina nezavisnosti, pišu na sajtu National Geographic. Ova zemlja i te kako drži do održivosti, čemu je posebno posvećena od sedamedesetih godina prošlog veka, kad je počela sa zaštitom određenih područja i ponovnim pošumljavanjem. Danas je Kostarika zemlja iz koje će zaljubljenici u prirodu otići puni utisaka.

Kopenhagen

Kopenhagen će do 2025. postati prvi grad koji će poneti titulu „carbon – neutral“, što uopšte ne treba da čudi ako imamo u vidu da je tamo pet puta više bicikala od automobila.


Naravno, ako vam se ne okreću pedale, može da iznajmite i električne i da njima lagano krenete u obilazak grada. Tu je i efikasna mreža javnog prevoza, a do 2025. svi autobusi će biti na električni pogon.

U ovoj kategoriji na listi su još i Gabon, Helsinki, Denver, Alonisos, Nova Kaledonija, Friburg, prenosi sajt Pun kufer.

Priroda i divljina

Škotska

Iako bismo mogli da se skamenimo od lepote pred škotskim krajolicima, neki će reći kako im fali – divljine. Takve treba poslati u rezervat Alladale Wilderness, koji se proteže na šezdesetak kilometara kvadratnih. Tamo je od 2003. zasađeno više od milion stabala, a uspešno je povećana i populacija crvenih veverica. Takođe, tamo se uzgajaju i retke škotske divlje mačke, ali postoji i dugoročni plan za povratak – vukova.

Pročitajte još:

Južnoafrička Republika

Od svih značajnih afričkih odredišta gde se u divljini mogu naći divlje životinje, u Južnoafričkoj Republici ih je najlakše posetiti bez organizovanih tura. Svako ko zazire od velikih grupa može da se samostalno vozi u nekom od nacionalnih parkova, a karta se može nabaviti preko interneta. Ove godine novost je i privatni rezervat za životinje Samara, površine čak 67 hiljada hektara.
National Geographic je na ovu listu dodao i Cerrado, ostrvo Lord Howe, ostrvo Royale (SAD), Yellowknife.

Avantura

Grenland

Za mnoge od nas ova godina će biti otkrivanje novih destinacija, a s obzirom na to da će veliki deo putnika zazirati od destinacija gde bi moglo da bude dosta turista, možda je i vreme za neko udaljeno putovanje života, recimo, na – Grenland. Najveće svetsko ostrvo i dalje je jedno od najudaljenijih mesta na planeti, gde vladaju lednici, planine, fjordovi… Tamo se obično ide u aranžmanu agencije, ali ako ste dovoljno hrabri, možda Grenland možete da obiđete i sami.

Antarktik

Jutro u petak 4. decembra 2021. godine biće posebno interesantno na Antarktiku. Ne zbog neverovatnog leda i pingvina, mada su oni konstantno prisutni, već zbog toga što će tog dana nastupiti potpuno pomračenje sunca, koje će biti vidljivo tek drugi put u istoriji čovečanstva. Naravno, već su spremna krstarenja, na kojima će biti i astronom koji će objasniti sve o toj pojavi.
Još su na listi Carijska staza u Turskoj, Dominika, Nacionalni park Los Glaciares, regija Svaneti u Gruziji.

Kultura i istorija

Porto

Ko je već bio u Portu, lako će naći novi razlog za posetu ovom portugalskom gradu. Naime, treba razgledati muzej World of Wine smešten u četvrti Vila Nova de Gaia, gde se nekad vino Porto skladištilo za izvoz. Muzej se nalazi u nekadašnjim skladištima, a njegovih šest galerija prikazuje istoriju vina i plute, ali i istoriju čokolade, mode i grada.

Naravno, tu su napravljeni i restorani, prodavnice i vinska škola. Muzej se pravio ukupno pet godina, a troškovi su na kraju bili ogromni.

Koventri

Poslati nekog u Koventri nekad je značilo kažnjavati tu osobu, ali ipak, danas su se stvari promenile. Britanski grad kulture za 2021. godinu ima cilja da umetnost učini dostupnom svima, a cela priča počinje 15. maja. Očekuju vas naravno čuda – izložbe, predstave, razni nastupi…
Na ovoj listi su i Guam, Vitoria-Gasteiz, Tonglu, Tulsa. indijanska kultura u Novom Meksiku, Gyeongju.

Porodična putovanja

Crna Gora

Kako pišu na sajtu National Geographic, ova balkanska zemlja manja je od Severne Irske, a pritom ima i snegom prekrivene planine, i biserna jezerima, reke, šarmantne gradove na plaži i druželjubive meštane.


Jeftinija i manje posećena od susedne Hrvatske, što je čini i privlačnijom. Osim jadranske obale, preko 60 planinskih vrhova je pod zaštitom nacionalnih parkova, pa možete da birate i planinarenje, biciklizam, kanjoning, rafting.

Japan

S miksom koji nudi snažan uticaj pop kulture, ali i drevnu tradiciju, ova zemlja je sjajan izbor za porodice. Ove godine krenite u Japan, i to ne samo na olimpijske igre u Tokiju, već i na otvaranje Super Nintendo sveta. Naravno, tu su i sva ostala čuda koja grad nudi – brojni muzeji, događaji, neobične situacije poput guranja ljudi u metro i slično. U svakom slučaju, ako posetite Japan, nećete pogrešiti.

Transilvanija

Jedna od „nuspojava“ Drakule, romana koji je napisao irski književnik Bram Stoker, bila je i ta što je transformisao Transilvaniju, jednu običnu i stvarnu rumunsku regiju, u sasvim mitsko mesto. Kad dođete tamo, osim priče o Drakuli, ugledaćete livade prepune divljeg cveća, dvorce iz knjiga i stare, popločane puteve. Sjajan izbor je boravak u nekom seoskom domaćinstvu, što će vam omogućiti da se barem nakratko isključite planinareći i uživajući u Karpatima.

Porodicama iz National Geographic preporučuju i istraživanje engleske obale, Britanske Kolumbije, Floride, Nacionalnog parka Hortobágy.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar