Paros
Paros; Foto: S. Parente - Travel - RF / Alamy / Alamy / Profimedia

Sudeći po pretragama na Guglu, svi bi na Paros ovog leta.

Ostrvo Paros najviše se pretražuje ne samo kad je u pitanju Grčka, već uopšte letovanje 2022.

U pitanju je „skriveni biser kiklada“, ostrvo u južnom delu Egejskog mora, čuveno po nalazištima izuzetno kvalitetnog belog mermera od kojeg je isklesana i čuvena Miloska Venera.

Najveće mesto na ostrvu je grad Parikija, sa tradicionalnim belim kućama s plavim detaljima, krivudavim uličicama i ostacima mermerne venecijanske tvrđave na stenovitom rtu pored mora. Velika atrakcija je Ekatondapiliani na centralnom trgu, crkva sa stotinu skrivenih vrata.

Pored Perikije, najpoznatija turistička mesta na Parosu su Nausa, Drios, Aliki, Piso Livadi i Lefkes, a glavni letnji aduti brojne ililične peščane plaže sa zelenim vencem borovine – kažu da je jedan prosečan odmor nedovoljan da se sve obiđu.

Krisi Akti – zlatna plaža je jedna od najvećih, Santa Maria preporučuje se onima koji žele odmor bez gužve i u tišini, Tserdakia je raj za surfere, a Kolibitres je najpoznatija po neobičnim stenama. Prosečna temperatura u julu i avgustu je 33-34 stepena, a temperatura mora 24.

Pročitajte još:

Problem je što su retke naše agencije koje imaju Paros u ponudi, a i u tim slučajevima moguće je samo rezervisati hotelski smeštaj, a ne kompletan aranžman koji bi uključio i prevoz.

Do Parosa se stiže iz Atine avionom, ili iz Pireja gliserom ili feribotom.

Ako tražite smeštaj u sezoni preko Bookinga kao najjeftiniju opciju vam izbacuje kampovanje za 40-ak evra dnevno, apartmani za dvoje mogu da se nađu od 70 evra, a hotelski smeštaj od 40-50 evra po osobi po noćenju. U junu biste mogli da prođete i jeftinije, a naravno, ima i mnogo skupljih varijanti. U svakom slučaju, Paros garantuje doživljaj za pamćenje.

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram