vaučer odmor
Foto: Shutterstock

Samo nekoliko koraka vas deli od sjajnog odmora.

Ako još uvek niste odlučili gde ćete na odmor, tu su destinacije na kojima je moguće iskoristiti vaučere za putovanja.

Sokobanja

Vodopad Ripaljka Foto:Shutterstock

„Sokobanja Sokograd, dođeš star, odeš mlad“. Tako glasi stih pesme o Sokobanji, ali ne dajte se zavarati – ovo nije mesto samo za stare već je idealna destinacija za svakoga ko uživa u mirnom odmoru, netaknutoj prirodi i čistom vazduhu, za koji možemo da se zahvalimo vencu planina koje okružuju samu banju. Posle Vrnjačke banje, ovo je najposećenija banja u Srbiji, a pored termalnih voda, ističe se i predivnom prirodom. Nije bez razloga Sokobanja bila jedno od omiljenih mesta Stevana Sremca, koji je ovde provodio veliki deo slobodnog vremena. U strogom centru Sokobanje može se naći noćenje po ceni do 1.500 dinara po osobi.

Palić

Palićko jezero, Foto: Janos Zanin / Alamy / Alamy / Profimedia

Pored čuvenog jezera, na Paliću će vas dočekati i pregršt drugih lepota, kao što su raskošni parkovi, zanimljive građevine s početka 20. veka. Plaža je lepo uređena i nudi sjajno uživanje u letnjim danima, a tu je i zoološki vrt za ljubitelje životinja. Palić nudi dosta opcija kada je smeštaj u pitanju i u uglavnom se svi apartmani nalaze u blizini jezera. Noćenje za parove je oko 3.000 hiljade, a ako dolazite sa decom ili ostajete duže, dobićete popust.

Bela Crkva

Bela Crkva. Foto: Shutterstock

Belocrkvanska jezera nisu bez razloga dobila nadimak „vojvođanska Venecija“. Najlepše prirodno obeležje južnog Banata sastoji se od sedam većih i nekoliko manjih jezera, među kojima su najpopularnija Glavno, Vračevgajsko, Šaransko i jezero Šljunkara. Izležavanje na peščanim plažama pokraj jezera ili sedenje u nekom od brojnih kafića nude idealnu priliku za letnji odmor, a ni ljubitelji pešačenja ili ribolova neće ostati razočarani. Ovo je najbolja opcija ako idete sa društvom jer je u ponudi dosta apartmana koji koštaju od 5.000 dinara za noć, pa naviše. Apartmani su veliki i imaju više kreveta tako da su idealni za veliko društvo.

Stara planina

Stara planina
Foto: Shutterstock

Stara planina je najduži planinski masiv na teritoriji Srbije. Područje je proglašeno nacionalnim parkom 1997. godine zahvaljujući bogatstvu biljnog i životinjskog sveta kao i geomorfoloških, geoloških, hidroloških i hidrogeoloških karakteristika. Tako ćete šetnjom ili planinarenjem naići na neke od čak 1.200 različitih vrsta biljaka.

Ako volite vodopade, obavezno se zaputite do Dojkinačke reke i potražite ih. Zovu se Arbinja i Tupavica, a prvi će vas zaista razveseliti jer se ne radi o samo jednom već nizu vodopada koji u kombinaciji s kaskadama stvaraju predivne prizore. Voda je naravno čista i bistra – i što je najbolje, možete je bezbrižno popiti.

Kad ste završili s istraživanjem prirodne i kulturne baštine, ako volite ekstremne sportove, razmislite o vožnji biciklom kroz prirodu ili pak paraglajderom.

Dobro ćete i jesti. Obavezno probajte belmuž, specijalitet od kukuruznog brašna i sira koji će idealno prijati uz čašu lokalnog vina. Ne zaboravite i na domaću rakiju i naravno, specijalitet bez čijeg probanja se ne odlazi odande, a to su delikatesi spremljeni od staroplaninskog jagnjeta.

Apartmani na Staroj planini se kreću od 6.000, pa naviše u zavisnosti od veličine.

Podsetimo, već su počele prijave građana Srbije za vaučere od 15.000 dinara za letovanje u Srbiji, pa ako planirate da ih iskoristite, bolje požurite jer su kapaciteti skoro popunjeni.

Vaučeri će se dodeljivati za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera.

Potrebno je da imate minimum pet noćenja. Vaučerom se ne mogu plaćati ishrana, piće, zdravstvene usluge, boravišna taksa i dr. Može se koristiti zaključno sa 31. 10. 2022. godine.

Pravo na vaučere za letovanje u Srbiji imaju penzioneri, nezaposlena lica, odnosno korisnici posebnih novčanih naknada, zaposleni građani čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi i civilni invalidi, poljoprivrednici, studenti.

Najpre je potrebno čitko popuniti prijavu i predati je isključivo na šalterima Pošte, a obrazac prijave će biti objavljen na internet stranici Ministarstva. Uz prijavu potencijalni korisnik vaučera obavezno stavlja na uvid ličnu kartu ili pasoš, kao i potvrdu ugostitelja da je izvršena rezervacija smeštaja na njegovo ime.

***

Bonus video: Ko ima pravo na vaučere za letovanje u Srbiji i šta je potrebno od potvrda?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram