Foto: Shutterstock

Pritisak oko izbora destinacije za letovanje i odmor raste kako se leto približava. Odlučili smo da vam priteknemo u pomoć ako razbijate glavu oko toga gde u Srbiji da provedete zasluženi predah i slobodno vreme. Krećemo se smernicama – odmor u Srbiji, gde? Vaučeri za putovanja po Srbiji – kako do njih?

Brvnare za odmor u Srbiji

Želite da pobegnete od gradske gungule i stambenih zgrada i ušuškate se u neku drvenu kućicu daleko od buke, i drugih ljudi? Onda je za vas neka od brvnara dostupnih za iznajmljivanje širom naše zemlje. ZlatAir su šumske brvnare smeštene, kao što se krije u imenu, na planini Zlatar, u Novoj Varoši. Reč je o četiri eko brvnare i četiri „black A-frame“ brvnare opremljene u modernom stilu sa svime što vam je potrebno. Brvnare se nalaze na 36 km od Zlatibora i 46 km od Mokre Gore, pa kolima možete „skoknuti“ i do ovih mesta usput razgledajući sve što priroda ovih krajeva ima da ponudi.

Okružen šumom i planinom, u mestu Lopatica nalazi se kompleks od dve vikendice Ljubojević. Mir i spokoj su ono što stičete samim pogledom na ovo mesto. Popite prvu kafu ili čaj, sveže naspavani dok vam po koži mili blaga jeza od jutarnjeg hladnog i čistog vazduha. Brvnare su opremljene sa dve sobe i kupatilom, a ispred se nalazi i igralište za decu ukoliko na odmor idete sa mališanima, oni će moći da se igraju napolju dok vi uživate u pogledu i šumu reke. Vikendice Ljubojević su i pet frendli i nalaze se na listi ugostitelja koji nude vaučere za odmor u Srbiji. Vaučere u iznosu od 5.000 dinara nudi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija za destinacije i ugostiteljske objekte koji se nalaze na listi. U ostatku teksta ćete pronaći detaljnije informacije kako do vaučera za odmor u Srbiji.

Odmor na planini

To što je prošla zima ne znači da planine prestaju da budu popularne destinacije za odmor. Mnogo ljudi čak preferira da letovanje provede baš na planini. Dok drugi užurbano jure aranžmane za more, rezervišite smeštaj na nekoj planini i uživajte u finoj klimi i svežem vazduhu dalje od vrelog betona. Na Tari, na Zaovinama, nalaze se Konaci Zaovljanska jezera koji se sastoje iz 4 apartmana i 4 studio apartmana građenih od kamena i drveta. Konaci se nalaze nadomak jezera Spajići, Lipovica i naravno Zaovinskog jezera i okruženi su pešačkim stazama i izletištima, što ih čini savršenim ako na odmor dolazite sa porodicom.

Pročitajte još:

Divčibare su planinski centar smešten na planini Maljen u okolini Valjeva. Blizina Beogradu (razadaljina od nekoih stotinak km) čini Divčibare popularnim mestom i za vikend odmor sa porodicom. Iznajmite neku brvnaricu, odmorite se i krenite u razgledanje bogate prirodne okoline. Ako se zaželite grada svratite do Valjeva ili posetite otvorene bazene ili velnes centre u banji Vrujci koja je udaljena nekih 40km.

Staro selo Sirogojno smešteno je u opštini Čajetina u okolini Zlatibora je pravi izbor za one koji odmor žele da ispune sadržajem i aktivnostima. Izložbe, stalna muzejska postavka, događaji na otovrenom, grnčarske radionice majstora iz Zlakuse, radionice pletenja korpi i kovačkog zanata, neki su od programa koje nudi Sirogojno. U blizini sela su i Stopića pećina i Gostiljski vodopad.

Lepa mesta za odmor u Srbiji pokraj reka i jezera

Dolina Drine je svakako najsigurniji odabir za odmor u Srbiji pored reke. U letnjim mesecima se organiziju Drinska regata, a turističkih aktivnosti ima tokom cele godine. Bilo da želite da leškarite pored reke, odete na rafting, posetite neki manastir ili jednostavno odmarate uz lokalne delikatese, Drina vam nudi sve to. Drinska Amazonija je vikendica smeštena na samoj obali jedne od najlepših reka u Srbiji – Drine u mestu Vrhpolje. Sastoji se od prizemlja i otvorene galerije a ispred je privatna rečna plažica.

Provedite odmor u Srbiji uz žubor reke Studenica. Turistička organizacija grada Kraljeva nudi bogat asortiman smeštaja nadomak reke, a okolina je bogata istorijski važnim mestima kao što je manstir Studenica. Avanturisti nikako ne smeju da propuste rafting na Ibru. Kraljevo je teritorija koja nudi neka neka mesta koja morate da posetite poput planine Goč, manastira Žiče ili Lopatice (mesto popularno po velikom broju brvnara za iznajmljivanje i seoskom turizmu) i banja kao što su Mataruška i Bogutovačka.

Srebrno jezero je svakako jedno od najposećenijih jezera u našoj zemlji. Ako odmor u Srbiji želite da provedete pored čiste vode, uživajući u sunčanju ili sportovima na vodi Srebrno jezero je proveren izbor. Doživite atmosferu i iskustvo mora na jezeru! Na 20km od jezera nalazi se Golubačka tvrđava, ako volite istorijski lepa i značajna mesta.

Beograd nudi mnogo sadržaja za kvalitetan odmor

Želite da osetite slobodu u sopstvenom gradu i malo pobegnete od svakodnevice, ili želite da provedete odmor u Beogradu i izbegnete onu zamku velikog grada zvanu – šetnja glavnom ulicom i jurnjava po šoping centrima? Pronađite svoju „nišu“ i uživajte u svim lepotama Beograda na miran način. Ako ste odlučili da odmor u Srbiji provedete baš u glavnom gradu pronašli smo zanimljiv smeštaj lociran baš gde treba. U Strahinjića bana nalazi se Retro Yugoslav Museum Lodge, apartman inspirisan enterijerom 70-ih i 80-ih kakav je krasio stanove širom nekadašnje Jugoslavije. Strateški ste smešteni blizu svega što biste trebali da posetite u Beogradu, ili samo želite da besciljno šetate i svratite u neki restorančić na brz zalogaj ili pivo. Ima nečeg kulturološkog u romantizovanju starih vremena u sadašnjem trenu.
Ako ste već u tom retro fazonu posetite Klub ljubitelja teške industrije Ciglana lociran u Višnjičkoj Banji u ulici Slanački put. Na ovoj lokaciji se godinama organizuje festival DEV9T koji uključuje program pun svirki i izložbi u atmosferi „stare soscijalističke fabrike“ sa postavkama i instalacijama u stilu teške industrije koja je nekada dominirala ovim prostorima.
Ko poseti Beograd, često zaboravi da je i Zemun njegov deo. Odmor u Beogradu ne smete provesti bez posete ovom istorijski važnom delu glavnog grada koji je priča za sebe. Bukirajte turu Zemunom, prošetajte ovim starim gradom, naučite nešto o njegovoj istoriji pa se opružite kraj reke uz dobar zalogaj. Nakon predaha obilazak se nastavlja pored Nikolajevske crkve i Karamatine kuće, a šetnja zemunskom kaldrmom će vas odvesti do nezaobilazne tvrđave, spomeniku nekog drugog vremena.

Ako više volite Dunavski od Zemunskog keja imamo lokaciju za vas. Šta je odmor u Beogradu bez nečeg autentično beogradskog. Nakon što bacite turu po Dunavskom keju svratite do Dobračine u Gvint pivaru na čašu domaćeg kraft piva. „I piješ i gledaš kako se pravi“, glasi poruka pivare.

Odmor u Beogradu može biti pretvoren u onaj pravi turistički. Priključite se double decker bus turi koja svakoga dana, sa Trga Nikole Pašića kruži najznačajnijim delovima Beograda. Ture su dostupne svaki dan, u 11h i 13h, a otvaraju se i predvečernje ture, u zavisnosti od interesovanja. Jedna tura traje nešto više od sat vremena. Ako vam vožnja autobusom i nije baš najomiljenija opcija, rezervišite panoramsko razledanje Beograda rekom Savom i Dunavom.

Omiljene destinacije za vikend ture

Za one koji već sada žele da obezbede prijatan vikend pun odmora, ali i zabavnog sadžaja, i možda iskuse, ili okuse, nešto novo izdvojili smo najzanimljivije vikend ture za odmor u Srbiji.

Rezervišite jedno kulturno-istorijsko krstarenje Dunavom od Beograda do Đerdapa.Vožnja brodom kreće od Beograda i plovi do Tekije u Đerdapskoj klisuri. Aranžman uključuje tri dana (dva noćenja), doručak i ručak, a smeštaj je lociran u Kladovu u hotelu sa četiri zvezdice, Aquastar Danube. Brod prolazi kroz najdužu dunavsku klisuru u Evropi. U sklopu ovog krstarenja je obilazak Lepenskog vira i tvrđave Ram, a u toku drugog dana organizovana je poseta Arheološkog muzeja, Trajanovog mosta i hidroelektrane Đerdap. Više informacija o ovom aranžmanu, koji je dostupan i u obliku jednodnevnog izleta, možete pronaći na sajtu Serbian Adventures. Ako se odlučite za ovu vrstu odmora u Srbiji, znajte da plovite istorijom ovih prostora.

Pročitajte još:

Ako se umesto Dunava, odlučite za Uvac pronašli smo pravi aranžman za vas. Sa polaskom iz Beograda i Čačka ova vikend tura će vas odvesti na jedno od najlepših mesta Zapadne Srbije i prirodni rezervat. Imaćete prilike da čamcima plovite meandrima kanjona Uvac, obiđete Ledenu pećinu, posetite selo Ljubiš, bacite pogled sa vidikovca Molitva, ali i degustirate lokalne specijalitete. Vikend tura uključuje i slobodno vreme na Zlatiboru koji je ove godine hit destinacija za odmor u Srbiji. Arnažman uključuje dva dana izleta sa noćenjem u Sjenici.

Ako ste hedonista i volite dobru čašu vina, zašto da to ne bude čaša domaćeg vina iz nekog od naših gazdinstava. U skopu ponude vinskog podruma -Podrum- iz Beograda nalazi se organizovanje vinskih tura po Srbiji. Posetite Gazdinstvo Cilić na obroncima Crnog Vrha u blizini Jagodine i uživajte u degustaciji nekoliko paleta vina iz originalne ponude gazdinstva okruženi sa 15 hektara vinograda. Podrum nudi i posetu vinariji Deurić na Fruškoj gori. Ima li boljeg načina da odmor u Srbiji provedete na mestu odakle potiču najbolja srpska vina. Smešteno u mestu Mala Remeta u blizini banje Vrdnik gazdinstvo Deurić se prostire na 14 hektara i pored degustacije vina nudi i obilazak vinograda i vidikovca.

Vaučeri za odmor u Srbiji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je za 2022. obezbedilo 100.000 vaučera u sklopu subvencionisanja odmora u Srbiji. Vaučeri su dostupni u iznosu od maksimalno pet hiljada dinara i mogu se iskoristiti u toku jedne kalendarske godine na teritoriji naše zemlje. Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposlena lica, radno angažovana lica sa primanjima ispod 70.000 din, vojni i civilni invalidi, korisnici prava na dodatak za pomoć drugom licu, invalidnom licu ili palom borcu, vlasnici poljoprivrednog domaćinstva koji se bave isključivo ovom aktivnošću, kao i studenti. Vaučeri za subvencionisanje odmora i turizma koje dodeljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 500 miliona dinara za 2022. su već razdeljeni, i to u svega 11 dana. Dobra vest je da je početkom april iz Ministarstva najavljen nastavak projekta.

Do kada se mogu iskoristiti vaučeri za letovanje u Srbiji

Prijava za korišćenje vaučera traje do 15. oktobra na šalterima JP Pošta Srbije, a potrebno je prijaviti se najkasnije trideset dana pre korišćenja vaučera. Realizacija vaučera je moguća do 20. novembra, a listu ugostitelja (po mestima) koji pružaju usluge na osnovu vaučera možete pronaći na sajtu Vaučeri Srbija.

Kako do vaučera za odmor u Srbiji

Broj vaučera je ograničen, a rangiranje vrši na osnovu datuma prijave i vremena prijema na šalterima Pošte. Prijavljivanje traje do 15. oktobra i potrebno je prijaviti se trideset dana pre realizacije vaučera. Informacije o potrebnoj dokumentaciji koju je potrebno dostaviti uz prijavu za vaučere pronađite u zvaničnom obaveštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Mesta u ponudi na kojima možete iskoristiti svoje vaučere, su između pomenutih – Lopatica, Bajina Bašta, Vrnjačka Banja, Dimtrovgrad, Palić, Perućac, Kopaonik, Ivanjica, Zlatar, Melenci i Sokobanja i dr.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija najavljuju nastavak projekta podrške domaćem turizmu kroz vaučere za odmor u Srbiji.

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)