Foto: Marija Takić/ Privatna arhiva

Putovanja na egzotične destinacije često povezujemo sa mnogo godina štednje, paprenim cenama i medenim mesecima poznatih ličnosti. Ipak, Marija iz Beograda koja je sa porodicom mesec dana boravila u zemlji koju zovu "biserom Indijskog okeana" kaže da je sve na Šri Lanki izuzetno jeftino, od smeštaja, preko hrane do turističkih atrakcija. Kada se sve sračuna i izuzme avionska karta koja zaista jeste najveći trošak za ovakvo putovanje, boravak na azijskom ostrvu u Indijskom okeanu, ispada jeftiniji nego život u Beogradu.

Marija iz Beograda je sa porodicom odlučila da u januaru otputuje na Šri Lanku – ostrvo u Južnoj Aziji, poznato po rezervatima slonova, širokim plažama kao sa razglednica i plantažama čajeva. Oni su odlučili da putuju samostalno, bez agencije i kaže da nisu bili zabrinuti ni za bezbednost niti planiranje putovanja jer su prošle godine posetili Tajland, pa su se osetili spremnim za novu egzotičnu destinaciju.

Kokos za 50 dinara, jeftin smeštaj i minimum troškova

Ipak, interesantno je da su odlučili da otputuju na 30 dana, što naizgled deluje kao izuzetno skup trošak, ali, Marija to ovako objašnjava.

„Povratna avionska karta košta oko 500 evra i to je zapravo najveći trošak koji smo imali. Smeštaj, hrana i atrakcije na Šri Lanki izuzetno su jeftine. Mi smo rezervisali čitavu vilu za nas petoro koju smo platili 50 evra, a u cenu je bio uračunat i obilan doručak“, kaže ona.

Foto: Marija Takić / Privatna arhiva

Na pitanje na šta su najviše trošili novac Marija odgovara: „U suštini ni na šta – najviše uživaš samo posmatrajući prirodu, šetaš po plažama i malim seocima, vidiš velike guštere, majmune i to je besplatno.“

Dodaje da postoje i turistička mesta koja se plaćaju, međutim, pristup plažama, stenama, džungli i seocima je potpuno besplatan, što je najveća čar ovakvog putovanja – niko vam neće naplatiti ležaljku 10 eura.

Na Šri Lanki se najčešće konzumira kokos, pirinač, kari i nudle. Kokosovi orasi se prodaju na svakom koraku i koštaju oko 50 naših dinara, ali Marija kaže je kažnjivo da ih turisti sami beru sa drveća. Ogromnu porciju pirinča sa karijem možete da kupite za oko 150 dinara, a uz to dobijate njihov hleb papadam koji je kao hrskava tortilja.

Foto: Marija Takić/ Privatna arhiva

Hrana je za lokalce još jeftinija, što je razumno ako uzmemo u obzir da je njihov minimalac oko 1 – 2 dolara dnevno.

„Nije bezbedno za žene“

Kulturološke razlike osetne su nakon samo nedelju dana boravka u zemlji. U selu u kom je Marija boravila nije često viđala žene da šetaju same, rade ili se kupaju na plažama, a bezbednost turista takođe nije idealna.

„Oseća se jaz između nas belaca i lokalaca. Oni se trude da budu servilni, umeju da budu jako napadni i da saleću sa svih strana dok nešto ne kupiš od njih. Kada smo tek došli, bilo mi ih je žao, međutim, to njihovo insistiranje postaje da bude naporno vremenom“, kaže ona.

Foto: Marija Takić / Privatna arhiva

„Jako je velika razlika između muškaraca i žena, žene smo jako retko viđali same u javnosti. Muškarci voze, rade po restoranima, hotelima, viđaš ih po plažama.“, priča Marija i dodaje da su ona i sestra imale nekoliko neprijatnih situacija na odmoru.

„Imale smo nekoliko neprijatnih situacija i nismo se osećale sigurno da same šetamo uveče bez roditelja ili brata, jer su neprijatni komentari, muškarci koji te prate i dobacuju ti, nažalost, svakodnevica sa kojim se turisti suočavaju“, priča Marija.

Foto: Marija Takić/ Privatna arhiva

Ipak, ona i sestra pristale su da se vide sa jednim lokalcem kog su upoznale na sajtu Couchsurfing, koji ih je uverio da nisu svi Šri Lanćani neprijatni i vulgarni.

PROČITAJTE JOŠ

„On je bio sasvim fin, pričali smo o kulturološkim razlikama, opštem siromaštvu u državi i minimalnim dnevnicama, načinu na koji je pandemija pogodila ostrvo koje živi pretežno od turizma – nisu svi muškarci nepristojni tamo, ali, žena nije baš sigurna sama na plaži ili u večernjoj šetnji“, tvrdi Marija.

Foto: Marija Takić/ Privatna arhiva

Tokom boravka na ostrvu mogući su fakultativni izleti u budističke hramove, rezervate i plaže koje ostavljaju bez daha. Na Mariju su poseban doživljaj ostavili nestvarni prizori zalazaka sunca, dok joj se, kako kaže, rezervati slonova nisu dopali jer su životinje vezane i služe za slikanje.

Foto: Marija Takić/ Privatna arhiva

Lokalci moraju da nose maske – turiste niko ne dira

Pandemija je pogodila i ovo azijsko ostrvo, a budući da je turizam najvažnija delatnost na Šri Lanci, osetne su posledice.

Foto: Marija Takić/ Privatna arhiva

„Njima je bilo jako teško kada se desila korona, nisu mogli da primaju turiste a oni od toga žive. Sada je sve podređeno turistima. Bilo mi je neverovatno kad sam saznala da oni plaćaju kazne za nenošenje maski, dok su turisti vrlo retko opominjani da to isto urade. Mislim da se trude da nam ugode koliko je god moguće samo da bi dolazili.“, tvrdi Marija.

BONUS VIDEO: Spisak za putovanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare