deca; plaža; more
Foto: Yuriy Brykaylo / Alamy / Alamy / Profimedia

Grčka je konačno otvorena za srpske turiste i daje veoma povoljne uslove za ulazak - potvrdu o obavljenoj vakcinaciji ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR iz vremena kada su imali kovid (u prethodnih dva do devet meseci) ili antigenski test iz perioda bolesti. Proverili smo koliko novca je potrebno četvoročlanoj porodici za letovanje u Grčkoj s obzirom na to da sva deca starija od šest godina moraju da imaju negativan PCR.

Jedna od novina u popuštanju mera, koje Grci sukcesivno uvode, jeste i to da je od pre dva dana granica za decu za obavezan PCR test pomerena sa pet na šest godina starosti.

To znači da sva deca starija od šest godina moraju da imaju negativan PCR test za ulaz u Grčku. Pa, ukoliko imate dvoje dece starije od šest godina, moraćete da izdvojite novac i za to.

PCR test i smeštaj

Cena PCR testa je trenutno 9.000 dinara, a treba ga uraditi u državnoj ustanovi. Dakle, za dvoje dece biće potrebno 18.000 dinara.

Grcka otvaranje plaza
Grčka. Foto: REUTERS/Costas Baltas

Što se tiče samih aranžmana, nekoliko agencija nudi ponude u vidu porodičnih paketa za dvoje odraslih i jedno ili dvoje dece.

Pročitajte još:

Za letovanje od 10 dana u Paraliji, agencija Fun travel nudi porodične aranžmane – najjeftinija varijanta sa dvoje dece je kraj septembra, kada smeštaj sa prevozom košta 240 evra. Međutim, u jeku sezone cena ide i do 646 evra. Srednja cena je između 450 i 550 evra. Ali, ako idete sopstvenim prevozom, apartman možete unajmiti iza oko 350 evra.

Agencija Feniks tours takođe ima porodične pakete za Krf – cena smeštaja sa prevozom za četiri osobe u julu je 508 evra, dok je u septembru 406 evra. Ukoliko idete sopstvenim prevozom, cena je za 50 evra manja.

U Filip Travel agenciji 10 dana u Lefkadi u julu odrasle će koštati 226 evra po osobi, a za decu do 10 godina platiće 60 evra. Avgust je nešto skuplji – košta 316 evra po osobi, a za decu 68 evra. Dakle, ukupno će vas koštati 572 evra, odnosno u avgustu 752 evra.

Agencija Kontiki ima ponudu za letovanje na Skijatosu sa avionskim prevozom. Cena za smeštaj u hotelu na Skijatosu u julu je 449 evra po osobi, a za decu do 12 godina cena je 215 evra.  Dakle, cela porodica letovanje će platiti 1.328 evra.

Dakle, ukoliko cenu najskupljih porodičnih aranžmana koje smo u ovom tekstu naveli saberemo sa cenom PCR testova, dobija se cifra od 1.600 evra za letovanje četvoročlane porodice. Važno je znati da se u slučaju avionskog prevoza PCR test za decu stariju od 12 godina plaća i pri ulasku u Grčku i pri povratku u Srbiju.

Vanpansionske, privatne troškove nismo uračunali. Najjeftinija varijanta je da odete krajem septembra, kada par sa dvoje dece može letovati po ceni od 390 evra – koja je zbir smeštaja i testova.

Grcka plaza Atina
Grčka plaža u blizini Atine Foto:EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Povratak u Srbiju – kada deca moraju da rade PCR test?

Prema informacijama Ministarstva spoljnih poslova, deca mlađa od 12 godina ne moraju da rade PCR test, odnosno da borave 10 dana u karantinu pri povratku u Srbiju.

Međutim, ukoliko su vam deca starija od 12 godina, moraće da rade test u jednom slučaju – ako se iz Grčke vraćate avionom.

Deca ne moraju da rade test ako idete autobusom ili automobilom, jer se ta mera ne odnosi na državljane Republike Srbije i strane državljane sa regulisanim boravkom u Republici Srbiji, koji dolaze iz: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije i Crne Gore i Mađarske.

Ali ukoliko iz Grčke direktno slećete u Beograd, a imate dete starije od 12 godina, očekujte dodatni trošak ponovnog rađenja PCR testa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare