Staklena plaža – dokaz da priroda i lepota pobeđuju

Putovanja 27. feb. 202008:36 > 08:37
Podeli:
"Staklena plaža" u Kaliforniji; Foto: Profimedia.rs

"Staklena plaža" u Kaliforniji danas je turistička atrakcija sa svojim šarenim, svetlucavim "kamenčićima" od stakla. Međutim, da se čovek pitao, to bi bila samo još jedna ružna deponija na obali mora.

Na plaži u gradu Fort Brag se umesto peska i šljunka nalaze raznobojni komadići stakla koje je more „obradilo“ tako da su postali obli i sjajni, baš poput kamenčića. Zahvaljujući njima plaža je ponela ime „Staklena“ (Glass Beach).

Naravno, staklići nisu tu dospeli sami od sebe i na početku priče o Staklenoj plaži stoji čovek sa svojim lošim navikama. Plaža je sredinom prošlog veka bila deponija, a stvari su izmakle kontroli od 1967. kad su lokalne vlasti odlučile da zagađivanje mora da stane i naložile da se očisti obala. Ogromna količina đubreta je odneta s tog mesta, ali je iza njega ostala i gomila izlomljenog stakla, koje je bilo nemoguće ukloniti.

Tada je na scenu stupila priroda i još jednom pokazala kako lepota uvek pobeđuje.

 

Morska voda, vetar i sunce su tokom vremena oblikovali kamenčiće koji su danas zaštitni znak ove hit destinacije. Staklena plaža je otvorena za turiste, ali skupljanje kamenčića nije dozvoljeno. Ionako ima previše stakla i na drugim mestima.