Srbija
Foto: Ermal Meta / AFP / Profimedia

Jednodnevni izleti po Srbiji nametnuli su se domaćim agencijama kao način da bar malo "pokrpe" katastrofalnu sezonu. Ti izleti obično traju dan ili dva, jako su povoljni i pokrivaju listu najvećih turističkih atrakcija Srbije.

Koronavirus nam je svima izmenio planove za letovanje, a sva ta zatvaranja granica, otkazivanja letova, insistiranja na testovima, pa i strahovi potencijalnih putnika – znatno su zakomplikovali turističkim agencijama organizaciju putovanja u inostranstvo. I nije čudno što su rešile su da se okrenu ka unutrašnjosti, ne bi li izvukle bar nešto od aktuelne turističke sezone promovišući letovanje u Srbiji.

To nešto se na prvi pogled ne može ni porediti sa nekom normalnom letnjom sezonom. Umesto nekoliko stotina evra po putniku, zarada je tek hiljadu-dve. Međutim, treba imati na umu da ovi izleti uglavnom traju samo dan, a troškovi se svode na iznajmljivanje autobusa i vodiča. Tako neke agencije za vikend mogu da izvrte i 10 tura.

Pročitajte još:

No, šta vi kao putnik treba da očekujete od tog izleta? Sudeći po mom iskustvu s Borskog jezera, ta akcija najviše liči na ekskurziju u srednjoj školi.

Ide se autobusom, imate vodiča koji vas prebrojava i usput vam priča zanimljivosti o destinaciji koju obilazite, a dan je osmišljen tako da obuhvati više različitih aktivnosti na lokacijama koje su međusobno u neposrednoj blizini. Na primer, prvi deo dana pešačite i obilazite Đerdap, a drugi deo dana uživate i bućkate se u Srebrnom jezeru. Ili se pentrate po Zagajičkim brdima, a onda opuštate na Belocrkvanskim jezerima… Hvala bogu, Srbija je zemlja sva u kontrastima pa nije teško napraviti te kombinacije.

U cenu nije uključena hrana – možete da ponesete sendviče od kuće, mada vodiči imaju preporuke za restorane koji su vam usput. Nisu uključene ulaznice za pećine, muzeje, bazene i slično – doduše, niko vas i ne tera da uđete, ali će sigurno dobar deo grupe biti u fazonu: „Pa, kad smo već tu…“ Niko vas ne tera ni da planinarite, ni da plivate, niti da se upuštate u bilo koju aktivnost koja vam ne odgovara iz bilo kog razloga, uvek postoji alternativa. Ipak, mnogo bolje ćete se provesti i u potpunosti iskoristiti dan ako učestvujete. Uostalom, već po agenciji i programu koji je najavila možete da naslutite da li vam određeni aranžman leži ili ne.

I sigurno ima onih koji su se još na početku ovog teksta zapitali šta će im uopšte agencija za obilazak lepota Srbije – ne treba vam, ali može biti dobar izbor ako želite da pobegnete iz grada i ne razmišljate o organizaciji; da upoznate neke nove ljude; da saznate neke stvari koje inače ne bi; da se osetite kao srednjoškolac; na kraju, možda i da uštedite malo, ima izuzetno povoljnih aranžmana. Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih izleta koji koštaju do 2.000 dinara.

Jungle tribe je agencija koja uglavnom okuplja mlade, tako da su njihovi izleti osmišljeni tako da budu uzbudljivi, izazovni, avanturistički. U ponudi imaju varijante s raftingom, kanjoningom, kajakingom… Doduše, to su uglavnom skuplje varijante, one koje koštaju do 2.000 dinara, tačnije 1.700, su pešačka tura do Krupajskog vrela i Lisinskog vodopada, izlet Zagajička brda i Belocrkvanska jezera, kao i otkrivanje prirodnih lepota Homoljskih planina. To su ujedno i fizički najmanje zahtevne ture.

Foto: Shutterstock

I Serbian outdoor club će vas pošteno preznojiti na svojim turama, ali vas i naučiti da aktivno uživate u prirodi – povešće vas po Ovčarsko-kablarskoj klisuri i do vrha Kablara za 1.600 dinara, za 1.500 klisurom reke Gradac…

Pročitajte još:

Za one koji više vole neke mirnije ture, na kojima će više slušati priče, nego stvarati svoje – Argus tours preporučuje Braničevo i Podunavlje (1.700 dinara), obilazak krajolika Vuka Stefanovića Karadžića (1.700 dinara), vožnju „Putevima Pomoravlja“ (2.000 dinara) ili „skok“ u Srce Šumadije (1.500 dinara).

Poprilično impresivan kalendar izleta ima Flamingo travel s kojim za mesec dana možete obići bukvalno celu Srbiju. Pritom su cene vrlo pristupačne – Subotica i Palić od 1.590 dinara; Novi pazar – Đurđevi stupovi 1.990; Dvorci Banata i Vršac 1.390; Žiča, Studenica i Maglič 1.800; Banja Pačir i roze jezero 1.390; Krupajsko vrelo, vrelo Mlave i Gornjak 1.500; Sokobanja 1.800 dinara…

I u Travel klubu ima nekoliko baš interesantnih akcija. Ako ćete u planine, zovu vas Divčibare (1.300 dinara) i Blaga Homolja (1.600 dinara); s jedne strane vam je na raspolaganju Carska bara (1.300 dinara), s druge vodopad Veliki Buk sa svojom uzbudljivom okolinom (1.500 dinara); da li vas više mame Dvorci Vojvodine (1.600 dinara) ili misteriozni Viminacijum, Smederevska tvrđava, a na kraju Srebrno jezero (1.300 dinara)… Za svakog ponešto, shvatili ste.

A kad sve vidite i isprobate, Prizma travel za vas ima „tematske“ ture – Tragom ljubavi (Laze Kostića i Lenke Dunđerski) od 1.490 dinara ili Putevima secesije – umetničko putovanje kroz Sentu, Suboticu, Palić za 1.790 dinara.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)