Koliko košta porodično letovanje u Hrvatskoj

Putovanja 15. jun. 202119:07 > 19:12
Podeli:
hrvatska leto 2021
Foto: Shutterstock

Ponuda preko agencija za leto 2021. u Hrvatskoj nije još uvek tako bogata, ali je dosta skupa. Uživanje na tamošnjem primorju je dosta povoljnije ako idete u sopstvenoj režiji.

Hrvatsko primorje nudi dosta toga, pa je i ponuda šarena, u zavisnosti od destinacije i od toga da li birate hotelski ili apartmanski smeštaj. Tako cena za 10 dana za roditelje s dvoje dece može da bude 1.600 evra u apartmanu na Hvaru, do preko 3.000 evra u hotelu u Dubrovniku.

Dubrovnik

Preko agencije DreamLand, letovanje u junu u hotelu sa tri zvezdice u Dubrovniku košta oko 2.500 evra, ako jedno dete ima do pet godina (za njih je besplatno), a drugo do 14 godina (za njih se plaća 50 odsto cene).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dubrovnik Riviera (@dubrovnikriviera)

Ova cena u hotelu podrazumeva tzv. light all inclusive smešataj u junu za 10 dana.

Najbrži i najjednostavniji pristup ovom delu Hrvatske obale je avionom. Povratna karta je po osobi oko 200 evra, pa bi porodično letovanje u Dubrovniku bilo oko 3.300.

Lošinj

Preko agencije Kontiki, letovanje na hrvatskom ostrvu Lošinj u hotelu s četiri zvezdice na bazi noćenja s doručkom košta oko 2.000 evra – oko 80 evra po osobi (smeštaj za prvo dete do pet godina je besplatan, dok je cena za prvo dete do 12 godina oko 40 evra po danu).

Prevoz autobusom za četiri osobe bi bio oko 200 evra u jednom smeru, dok bi prevoz autom bio oko 150 evra (ne treba zaboraviti cenu trajekta koja je par desetina evra po osobi). Dakle, sveukupno, letovanje na Lošinju bilo bi oko 2.300 evra.

Krk

Preko agencije Odeon, 10 dana na bazi noćenje + doručak za roditelje i dvoje dece na ovom ostrvu košta oko 1.900 evra u hotelu sa četiri zvezdice. Polupansion za četvoročlanu porodicu takođe u hotelu s četiri zvezdice na Krku košta oko 2.700, pod uslovom da deca imaju do 12 godina jer je u tom slučaju smeštaj za njih besplatan. Za decu stariju decu od 12 godina po danu polupansion košta oko 40 evra.

Cena autobuske je oko 3.500 dinara po osobi, što je za četvoročlanu porodicu oko 120 evra, pa bi sveukupno letovanje bilo od 2.200, pa naviše.

Pročitajte još:

Makarska

Apartmani s tri zvezdice u Makarskoj preko Bukinga jednu porodicu s dvoje dece od, recimo, tri i 11 godina koštaće oko 1.000 evra.

 

Na sve to treba dodati oko 140 evra kolima u oba smera – benzin + putarine, pa bi smeštaj i prevoz bili nešto više od 1.100 evra.

Hvar

Što se tiče smeštaja, preko Airbnb-a na Hvaru je moguće naći apartman čak i za oko 80 evra po noći, s tim što je najviše ponuda od 120 evra po noći, pa naviše. Ako se vodimo ovom povoljnijom opcijom, smeštaj za porodicu za 10 dana bio bi oko 800 evra. Onda bi smeštaj i avion ukupno izašli oko 1.600 evra. Na sve to ne treba zaboraviti trošak za hranu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lamiavitalowcost_viaggi

Oko 150 evra košta povratna avio-karta po osobi od Beograda do Splita, plus treba računati na transfer od Splita do Hvara.

Ako se pak odlučite za put kolima, on će trajati nešto više od 11 sati, a koštaće vas nešto preko 60 evra u jednom smeru (gorivo + putarine).

Dakle, za smeštaj na Hvaru plus prevoz autom za porodicu s dvoje dece bio bi nešto više od 900 evra. Povratna autobuska karta Beograd-Split je 8.000 dinara.

Za ulaz vakcina ili PCR

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih razloga i imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju (u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili u drugom obliku turističkog smeštaja), mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko:

– prilože negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati);

– prilože potvrdu o dobijene dve doze vakcine koja se koristi u EU, ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze ili prve doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson)

– prilože potvrdu o preležanom kovidu i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar šest meseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti sprovedena pre manje od 180 dana od dolaska na granični prelaz;

– prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu ili brzom antigenskom testu kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa SARS-CoV-2, pri čemu je test urađen u prethodnih 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz potvrdu lekara da je osoba preležala kovid 19;

– uz obavezu PCR ili brzog antigenskog testiranja odmah po dolasku u Hrvatsku (u vlastitom trošku), uz samoizolaciju do dobijanja negativnog rezultata. U slučaju da testiranje nije moguće obaviti, određuje se mera samoizolacije u trajanju od 10 dana.

Pored svega toga, prilikom ulaska u Hrvatsku, svi putnici su u obavezi da prilože i verodostojnu dokumentaciju kako bi dokazali razlog putovanja u Hrvatsku.

Deca mlađa od 12 godina, koja putuju u pratnji roditelja, ne moraju da imaju negativan PCR test i ne moraju u samoizolaciju ukoliko roditelji poseduju negativan PCR test ili brzi antigentski test, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili prebolelom kovidu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar