Turska
Turska; Foto: INA Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Predlog da EU prizna "kovid-pasoše" za slobodno kretanje samo onima koji su primili vakcinu odobrenu od Evropske agencije za lekove (EMA), izazvao je mnogo reakcija, ali i oni koji su primili kinesku ili rusku vakcinu imaće gde na more.

EU je šokirala predlogom o kovid-pasošima, koji će biti iznet 17. marta, a po kojem će unutar Evropske unije slobodno moći da se kreću samo oni koji su primili vakcinu odobrenu od strane Evropske agencije za lekove (EMA). Ukoliko bude prihvaćen, to će značiti zabranjen ulazu zemlje EU za sve one koji su primili kinesku i rusku vakcinu. Slaba uteha su i podsećanja stručnjaka da vakcina treba da nas zaštiti, ne da obezbedi putovanja, kad u najavi nema letovanja u Grčkoj, ni obilaska rođaka u Beču, ni vikenda u Italiji.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) ipak smatra da pomenuti predlog neće proći. Međutim, i ako prođe, neće se automatski odnositi na neke od omiljenih destinacije turista iz Srbije – pogledajte šta vam je za njih potrebno prema aktuelnim uslovima za putovanje u vreme pandemije kovida 19.

Turska

Državljani Srbije mogu da ući u Tursku uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata, koji je obavezan i za lica koja su u tranzitu. U slučaju da putnik ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Sedmog dana karantina se lica testiraju i ukoliko rezulat bude negativan karantin se prekida, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Crna Gora

Nakon prošlogodišnje drame, državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Bar zasad.

Pročitajte još:

Tajland

Tajland je postao jedna od relativno pristupačnih, a egzotičnih destinacija, a ako ste želeli da se baš ove godine upustite u tu avanturu, moraćete da nabavite nekoliko papira. Državljani Srbije mogu da uđu u Kraljevinu Tajland sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovorajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda.

Albanija

Turisti iz Srbije su prošle godine „otkrili“ Albaniju i žele ponovo tamo da letuju, ne bi trebalo da imaju problema – mogu bez ograničenja da uđu u Albaniju ili tranzitiraju. Nema posebnih uslova, a režim ulaska je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju.

Bosna i Hercegovina

Neum u BiH bio je otkriće leta 2020. godine, tako da Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Pročitajte još:

Egipat

Od septembra 2020. svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

Tunis

Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se odmah po ulasku u zemlju transportuju u hotel, o svom trošku, u kojem se  boravi u karantinu nedelju dana. Nakon nedelju dana vrši se dodatno testiranje i ukoliko je rezulat negativan, karantin se prekida.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (7)