Iz prve ruke: Kako funkcioniše prelazak granice s Hrvatskom

Putovanja 03. mar. 202114:21
Podeli:
granica s Hrvatskom
Batrovci; Foto: Oliver BUNIC / AFP / Profimedia

Još se dobro sećamo kako su ljudi iz Srbije prošlog leta zbog pandemije koronavirusa prolazili kroz čitav haos da bi tempirali PCR test i otišli na more u Hrvatsku, međutim, prelazak granice sad funkcioniše dosta jednostavnije.

Naš kolega Vojislav Milovančević proteklog vikenda išao je poslom u Hrvatsku, i mnogi su ga čekali zbog informacija o tome kako tačno funkcioniše prelazak granice, odnosno šta je tačno potrebno za povratak u Srbiju. Svi dobro pamtimo odiseju Novosađanke sa PCR testom zbog koje je prošle godine bila u fazonu: “Nikad više u Hrvatsku!”, pa smo ga zamolili da nam detaljno ispriča kako sad to funkcioniše.

„Išli smo preko graničnog prelaza Batrovci, nije bila gužva, ali smo se mi malo duže zadržali, jer smo imali opremu. Za ulazak u Hrvatsku nam je bio potreban samo negativan PCR ne stariji od 48 sati“, priča Voja.

Dakle, kao i onda, s tim što više kod nas nije pitanje da li ćemo uspeti da dobijemo rezultate na vreme. „Testirali smo se dan ranije oko 12, uveče oko 22 su stigli rezultati, s tim što se tih 48 sati računa od vremena uzorkovanja“.

Ipak, pogrešno je misliti da „niko ne proverava“ ili da „možeš da se provučeš“.

Pročitajte još:

„Papir s rezultatima PCR testa daješ uz pasoš, tu smo imali situaciju da naši rezultati nisu bili čitko odštampani, tako da su ispali korektni i uputili nas na deo u okviri carinske kontrole da ih s mejla ponovo odštampamo. I to je bilo to“, kaže Milovančević.

Za povratak u Srbiju nije bilo neophodno prethodno testiranje, ni PCR ni brzi test, ali ih je na granici dočekalo novo uputstvo.

„Naš granični policajac nas je obavestio o obaveznom karantinu od dve nedelje i dobili smo papir na kojem su odštampana pravila ponašanja, jednako čitko kao što su bili naši PCR testovi kad smo ulazili u Hrvatsku. Mi smo otišli pravo na testiranje, pa u izolaciju, a uveče su nam stigli rezultati i ukidanje obaveznog karantina“, objašnjava nam.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar