Gde će pojeftiniti, a gde poskupeti letovanja

Putovanja 10. mar. 202121:12 > 21:48
Podeli:
Portugal
Foto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Koliko i kada će letnje destinacije biti otvorene za turiste i dalje se ne zna tačno, ali većina država se nada da će se sa globalnom vakcinacijom stvari polako vraćati u normalu.

Englezi su uporedili vanpansionske cene u različitim državama i letovalištima i zaključak je da ćemo, ako se otvore, ovog leta na moru trošiti manje novca nego u godinama pre kovida.

Turska
Turska
Foto: – / Huber images / Profimedia

Lokalne cene u Marmarisu u Turskoj su zapravo skočile ali vrednost turske lire je toliko padala da je za države u kojima je valuta evro ili funta – sve povoljnije za 6,5 odsto.

Pročitajte još:

Flaša lokalnog piva je oko 2,4 evra, flašica koka kole evro, vino 3,5 evra, krema sa zaštitnim faktorom oko 5,5 evra, večera za dvoje sa flašom vina oko 33 evra.

Turska vlada veruje da će se turizam vratiti u normalu već u aprilu, a najavljeno je da će se u hotelima gostima meriti temperatura i da će biti preduzete jače higijenske mere.

Bugarska
Bugarska
Foto: Kinek00 / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od najpovoljnijih letnjih lokacija u Evropi, Sunčana obala ima pad cena od 11,2 odsto. Tako kafa košta manje od evra, čaša vina je 1,4 evra, krema za sunčanje 2,7 a večera za dvoje uz piće je u proseku oko 24 evra.

I Bugari su najavili da će do leta turistima iz Evrope verovatno otvoriti svoje granice.

Španija
Španija
Foto: Steve Ross / Capital pictures / Profimedia

Costa del Sol u Španiji je jedna od destinacija u kojoj su cene porasle, ali ne mnogo. Večera za dvoje u koju je uključeno predjelo, jelo i dezert košta oko 48 evra a pivo na plaži oko 2,5. Vanpasionske cene su skočile oko 7,3 odsto.

Portugal
Algarve
Foto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Čuveni Algarve je imao najveći pad cena i to 13 odsto ove godine. Iako je trenutno na crvenoj kovid listi, portugalski ministar turizma je ovih dana rekao da se nadaju da će od 17. maja dočekati prve turiste. Večera za dvoje trenutno košta oko 36 evra, sok je oko 1,5 evra, a pivo u kafiću oko 1,2 evra.

Kipar

Kiparski zvaničnici su najavili otvaranje za turiste koji su se vakcinisali ili koji imaju PCR test i to od prvog maja. Cene su ove godine pale za oko dva odsto, a večera za dvoje uz flašu vina košta oko 50 evra, kafa je oko 2,9 evra, pivo tri, a krema za sunčanje oko 6,5 evra.

Hrvatska
Poreč
Foto: Giuseppe Anello / Alamy / Alamy / Profimedia

Poreč, poznat po aktivnom odmoru i baroknoj arhitekturi beleži pad cena od 2,5 odsto.

Kafa u proseku košta oko 1,5 evro, pivo 2,5 evra, a večeru za dvoje sa pićem ćete platiti oko 64 evra. Hrvati se nadaju da će poželeti dobrodošlicu turistima iz celog sveta ovog leta.

Grčka
Krf
Foto: David South / Alamy / Alamy / Profimedia

Na Krfu su cene ove godine uvećane oko 18 odsto. Sok je oko 2,6 evra, krema za sunčanje oko 12, a večera za dvoje sa flašom vina iznosi oko 70 evra.

Italija
Pulja
Foto: ProCip / robertharding / Profimedia

Pulja u Italiji turistima nudi kamene litice i obalu načičkanu šarmantnim gradićima, a cene su ove godine pale za oko 5,1 odsto. Još se ne zna da li će Italija biti otvorena za turiste, a njihova vlada za sada ni ne želi da govori o tome. Ukoliko ipak ponovo prime turiste, očekujte kafu od evro, pivo od evro i po, sok oko dva evra, čašu vina od oko pet evra i kompletnu večeru sastavljenu od tri jela i flašom vina za dvoje – 81 evro.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar