Foto: Shutterstock

Ove destinacije su provereno tople.

Letovanje u oktobru sve više interesuje srpske turiste, sudeći po Google pretragama.

Niske cene i manje gužve su odlični razlozi da na početku jeseni odete na more, ali postoji rizik od lošeg vremena. Zato treba pažljivo izabrati destinaciju, koja je provereno topla čak i kad lišće počne da opada.

Pročitajte još:

Svakako je dobro držati se početka meseca, odnosno otići što ranije, kako biste imali veće šanse za lepo vreme i mogućnost kupanja. Najpopularnija zemlja za letovanje među Srbima je Grčka, a dve destinacije izdvajaju se kao odličan oktobarski izbor.

Iskustva kažu da sever Grčke i Halkidiki, koji su omiljena odredišta srpskih turista, u oktobru treba izbegavati. Iako su temperature vazduha uglavnom prijatne, more uglavnom nije za kupanje, piše Grčka info.

Mnogo je sigurnije i bolje odlučiti se za južni deo zemlje. Kako je letovanje na ostrvima na jugu Grčke često prilično skupo za mnoge naše turiste, vansezonske niže cene smeštaja mogu biti odlična prilika da se posete i ove lepote.

Krit

Kako je ovo najjužnije grčko ostrvo, letnje vremenske prilike se na njemu najduže zadržavaju. Uživaćete u mediteranskim pejzažima bez gomile turista, tako da ima sve uslove za pravi odmor. Umerene temperature su savršeni vremenski uslovi da istražite neke od najznačajnijih atrakcija Krita. To su čuvena arheološka nalazišta, poput minojskih palata i manastrira.

Najzanimljiviji grad na Kritu po mnogima je Hanija. To je drevna venecijanska luka sa kafićima, restoranima i butik hotelima. Teško je ne izgubiti se u lavirintima uskih kaldrmisanih ulica koje su prepune skrivenih lepota.

Na severnom delu Krita, severozapadno od Hanije, nalazi se Balos. Ova plitka tirkizna laguna je priča za sebe – idealno mesto za ronjenje i upijanje lepote ostrva. Da biste stigli, možete se voziti od Hanije, a zatim pešačiti 30 minuta nizbrdo do lagune i plaže – ili idite na izlet brodom.

Jugozapadno od Hanije, Elafonisi plaža je poznata po svom ružičastom pesku. Ovu ružičastu nijansu dobija od bezbrojnih zdrobljenih školjki koje krase plažu. Da biste stigli ovde, možete voziti iz Hanije (dva sata) po vetrovitim i uskim putevima, ili rezervisati ekskurziju kod turističke agencije.

Rodos

Fascinantno ostrvo bogato istorijom. Sadrži veliki broj znamenitosti, kao što je, na primer, prelep i veoma očuvan stari grad okružen zidinama, ali i druge stvari interesantne turistima u letnjem periodu: plaže, restorane, klubove, butike…

Rodos predstavlja svojevrsnu raskrsnicu velikih civilizacija Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, ali je pre svega dom nekadašnjeg antičkog čuda Kolosa. U oktobru se zadržava lepo toplo vreme iako večeri mogu da budu hladnije. More je uglavnom još uvek dovoljno toplo za kupanje. Ostrvo počinje da se prazni od početka oktobra, iako će većina barova i restorana ostaje otvorena do kraja poslednje nedelje sezone, što je poslednja nedelja oktobra.

Čuvena plaža Lindos se nalazi na oko 47 km od grada Rodosa. Smatra se jednom od najboljih plaža na ostrvu i veoma je popularna među turistima. Plaža ima kristalno čisto more i potpuno je uređena. Glavna karakteristika ove plaže je njena pozicija odmah ispod spektakularnog brda Lindos, sa drevnim akropolom na vrhu brda.

Takođe, nešto više od 45 km od grada Rodosa, mala luka Agios Pavlos ima uvalu ispod zamka Lindos i blizu drevnog akropolja. Na plaži se nalazi i mala bela kapela posvećena Svetom Pavlu. Ova prelepa plaža je sačinjena od zlatnog peska i šljunka, a ronjenje je moguće sa stene koja se nalazi na jednom kraju plaže.

***

BONUS VIDEO: Povreda na letovanju – Čemu služi polisa osiguranja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram