Skulptura Hrista nad Riom; Foto: David Engelhardt / Tetra Images / Profimedia

Postoje mesta koja sanjate da obiđete? Kako stvari stoje - načekaćete se, ali biste u međuvremenu mogli da ih bliže doživite i upoznate kroz atraktivne virtualne ture.

Preporučujemo vam 30 turističkih atrakcija koje ovih dana preko neta možete „obići“ iz fotelje.

Velike piramide 

Velike piramide u Egiptu su tri piramide blizu Kaira na platou Gize, izgrađene pre oko 4.500 godina kao grobnice za faraone. Sad ih možete pogledati bez gomile turista i sunca koje prži.

Statua Hrista Spasitelja

Na vrhu planine Korkovadu, džinovska statua Hrista Spasitelja vidi se iz čitavog Ria, ali sad imate šansu da je izbliza pogledate, gotovo oči u oči sa Hristom.

Stounhendž

Misteriozni Stounhendž datira iz neolita i bronzanog doba. Nalazi se u okolini Amensberija u Engleskom okrugu Viltšir, a virtuelna tura vodi vas unutar kamenog kruga.

Veliki kineski zid

Kineski zid je najveća građevina na svetu koja se s visinom od 10 do 16 metara proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora, ukupnom dužinom od 8.851 km. Simbol je Kine i inspiracija za mnoge legendarne priče – setite ih se dok šetate Kineskim zidom.

Tadž Mahal

Mauzolej Tadž Mahal u Indiji posveta je ljubavi – podigao ga je sredinom 17. veka Šah Džahan u spomen svojoj omiljenoj ženi koju je zvao Mumtaz Mahal („dragulj palate“). Sad možete i da zavirite u Tadž Mahal iz svog doma.

Petra

Glavni grad starog arapskog Nabatejskog carstva zapadni svet otkrio je tek 1812. godine. Danas je atrakcija Jordana, a preko Google Mapsa možete ponovo otkriti Petru.

Veliki kanjon Kolorada

Zadivljujući kanjon, koji je izdubila reka Kolorado do dubine od 1,7 km, jedinstven je po obliku stena i njihovim bojama, koje se menjaju u zavisnosti od doba dana i perioda u godini. Obratite pažnju u svojoj VR šetnji kroz Veliki kanjon, a usput upoznajte i glavne atrakcije u okolini.

Ajfelov toranj

Ajfelov toranj, sagrađen 1889. kao eksponat za Svetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije, danas je simbol Pariza – pogledajte kako blista, a usput možete i da obiđete malo „grad svetlosti“.

Pročitajte još:

Glečer park

Veličanstveni park Glečer pokriva velike površine savezne američke države Montane i privlači godišnje oko 2,3 miliona ljudi. Sad, doduše, samo preko Google Eartha.

Angkor Vat

„Grad hramova“ ili Angkor Vat u Kambodži je najveći verski spomenik na svetu. Prvobitno je izgrađen kao hinduistički kompleks posvećen bogu Višnu, ali se postepeno transformisao u centar budizma.

Polarna svetlost

Igra svetlosti na noćnom nebu prizor je koji se pamti ceo život, a zahvaljujući timovima iz Polar Bears International i Explore.org, sad možete da iskusite polarnu svetlost bez probijanja kroz sneg i iščekivanja u ledenim noćima.

Koloseum

Rimski Koloseum, završen 80. godine nove ere, najveći je amfiteatar ikada izgrađen i obično na stotine turista čekaju u redu da ga istraže, a sad to mogu uraditi klikom na virtuelni obilazak Koloseuma.

Maču Pikču

Putnici iz celog sveta su izabrali Maču Pikču za najveću turističku ikonu, a pre nego što se zauvek promeni, možete je upoznati kroz virtuelnu turu koja uključuje „vodiča“, najuzbudljivije tačke i prizore koji će vam se urezati u pamćenje.

Hang Son Doong

Hang Son Doong je najveća pećina na svetu. Nalazi se između Vijetnama i Laosa, opušteno bi mogla da primi u sebe neboder, a u njoj se nalazi i mala džungla. Istražite je preko projekta National Geographica.

Vatikan

Atmosferu i kulturno blago Vatikana možete upoznati preko njegovog sajta, na kojem je ponuđen „obilazak“ najpoznatijih dvorana.

Čile

Čile namerava da postane prva zemlja koja će izdati „svetski pasoš“ ljudima koji su nakon oporavka od koronavirusa stekli imunitet, a šta sve nudi ova daleka zemlja možete saznati kad skinete besplatnu aplikaciju Chile 360.

Mont Everest

Možda se nikad nećete popeti na vrh Mont Everesta, ali to ne znači da ne treba da vidite kakve sve fantastične poglede i izazove nudi to fizičko i duhovno putovanje.

Luvr

Mnogi muzeji ovih dana imaju virtuelne ture, međutim mnogi će se složiti da je Luvr ipak nešto posebno. Naročito pošto bi vam ovako bilo potrebno čak nekoliko dana da ga lepo obiđete.

Maldivi

Beli pesak i kristalno more Maldiva i dalje će nas mamiti posle pandemije, a verovatno i dalje nećemo imati para da u punom sjaju doživimo taj luksuz, ali bar delić možemo osetiti kroz VR snimke s plaža.

Josemiti

Josemiti je jedan od najstarijih nacionalnih parkova na svetu i klasična turistička destinacija u SAD, okružen planinama Sijera Nevada. Glavne atrakcije su Josemiti vodopad, neobične kamene formacije… Sve ćete ih videti i u virtuelnom Josemitiju.

Ambrim vulkan

Vulkan na ostrvu Ambrim, smeštenom u Tihom okeanu, neće biti bezbedan ni posle korone, ali istraživači su se pobrinuli da nam u 360 stepeni prenesu doživljaj spuštanja u srce vulkana.

Namib pustinja

Pustinja po imenu Namib jedina je na svetu koja ima izlaz na more. Ne možete ni da zamislite kako to izgleda? Pogledajte pogled s tačke susreta tog ogromnog peska i vode.

Čičen Ica

Veliko arheološko nalazište u Meksiku iz doba civilizacije Maja, proglašeno za jedno od sedam novih svetskih čuda – prošetajte kroz ruševine pradavnih vremena i pokušajte da osetite zašto.

Diznilend

Ako ste kao dete maštali da jednog dana posetite Diznilend, nećete propustiti priliku da to učinite sad, makar se virtuelno družili s Mikijem i Šiljom.

Uluru

Uluru ili Ajers Rok je park u središtu Australije, ispresecan „stazama sna“ i mestima koja su toliko sveta da ih ni Aboridžini iz poštovanja ne posećuju. Ali možda možete virtuelnim putem da ih pronađete kad uronite u srce Australije.

Kilimandžaro

Kao najviši Afrike, Kilimandžaro je san svakog avanturiste, ali ovih dana i bez prethodne pripreme i velikih napora možete izvesti svoj uspon na Kilimandžaro.

Vindzor

Dvorac Vindzor je otvoren za onlajn posetioce zaintrigirane životom britanske kraljevske porodice, ali i duhovima prošlosti i prirodnim lepotama koje ga okružuju.

Pročitajte još:

Jerusalim

Glavni grad Izraela i najsvetiji grad judaizma, čiji Stari grad na svakom ćošku čuva vredne kulturne, istorijske i religijske spomenike. Saznajte kako izgleda jedan dan u Jerusalimu.

Metropoliten

Met gala žurka je možda otkazana, ali su svi pozvani u čuveni njujorški Muzej umetnosti Metropoliten u čijoj kolekciji se nalazi više od 2 miliona dela iz celog sveta, podeljenih u 17 odeljenja.

Mars

A ako su vam malo ovozemaljska čuda i lepote, konačno, imate priliku i da iz fotelje skoknete na Mars. Pa, zašto ne biste?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)