10 manje poznatih hrvatskih ostrva koja su raj za izolaciju

Putovanja 11. jun. 202022:23
Podeli:
Manje poznata hrvatska ostrva
Manje poznata hrvatska ostrva - Silba; Foto: Profimedia.rs

Pandemija koronavirusa izmenila je i naše ideje o letovanju, pa umesto popularnih plaža, svi više razmišljamo o pustim ostrvima na kojima ćemo moći da se stopimo s prirodom i uživamo bez gužve, nemira i straha. Baš takva se mogu naći i u komšijskoj Hrvatskoj.

Stranica Slavorum predstavila je izbor od 10 manje poznatih hrvatskih ostrva, koja bi u predstojećoj sezoni mogla da se pokažu kao utočišta i savršena mesta za opušten odmor.

Lastovo

Lastovo je arhipelag, koji čini 46 ostrvaca na kojima ukupno živi manje od 800 ljudi. Lastovo je i ime najvećeg od tih ostrva i njegovog najvećeg grada.

„Ostrvo je poznato po venecijanskoj arhitekturi iz 15. i 16. veka, jer je u jednom trenutku bilo pod mletačkom vlašću. Prekrasni pejzaži, čista voda i šume koje prekrivaju 70 odsto ostrva privlače turiste svake godine, pa je hrvatska vlada 2006. ostrvo i njegov arhipelag proglasila parkom prirode. Do Lastova možete doći iz Splita ili Dubrovnika trajektom, putovanje traje oko četiri sata“, piše Slavorum.

Na Lastovu gotovo da i nema klasičnih plaža, obala je kamenita, a more prozirno.

Silba

Silba je malo ostrvo u severnoj Dalmaciji.

„Zvanično ima 292 stanovnika, ali taj broj varira u sezoni. Na strvu nije dozvoljen saobraćaj, pa je celo područje velika pešačka zona. Silba je poznata po brojnim malim plažama i uvalama, a ono što je sjajno kod nje je da vam treba samo deset minuta ili manje do najbliže plaže, bez obzira na to gde se nalazili“.

Pročitajte još:

Ostrvce Iž smešteno je nedaleko od Zadra, ima tek nešto više od 600 stanovnika i dugu tradiciju – krajem jula se održava Iška fešta, kad se meštani oblače u tradicionalne nošnje, izvode stare ostrvske plesove, pripremaju domaća jela i biraju „iškog kralja“. Glavne delatnosti su plovidba, ribolov, uzgoj maslina i grnčarstvo.

Šćedro

Ostrvo Šćedro od Hvara deli Šćedorski kanal, a od Korčule – Korčulanski kanal. Leti na ostrvu živi samo tridesetak ljudi, zimi i manje, nema struje ni vode, ali ima fantastičnih prirodnih blaga zbog kojih je zaštićeno kao park prirode.

Na moru oko Šćedra vodile su se poznate bitke iz doba starog Rima, poput one između Pompeja i Cezara 49. pre nove ere, pa je ovo i raj za ronioce.

 

Susak

„Ostrvo se geološki razlikuje od ostalih hrvatskih ostrva po tome što je uglavnom oblikovano od sitnog peska položenog na vapnenačku stenu. Budući da je njegov položaj prilično udaljen od kopna, a mnoge su kulture vladale i ostavile trag na ostrvu, stanovnici imaju mnogo jedinstvenih tradicija. Neke su tradicije izvorno ostrvske, poput jezika i jedinstvene nošnje, dok su druge poput kuhinje spoj različitih običaja iz južne i srednje Evrope“, piše Slavorum.

Osim toga, Susak je poznat i po prelepim uvalama i idiličnim peščanim plažama.

Palagruža

Palagruža je pučinski arhipelag od desetak bliskih ostrva i ostrvaca nasred Jadranskog mora, od kojih je glavno ostrvo Velika Palagruža sa svetionikom. Ekološki je Palagruža jedinstvena u Hrvatskoj zbog najblaže klime i najmanjih padavina. Većinom je nenaseljena, osim osoblja svetionika i povremenih turista leti. Do ostrva se može doći gliserom, a putovanje s Korčule traje dva do tri sata.

Pročitajte još:

Vele Srakane

Vele Srakane je ostrvo u blizini Lošinja, a stanovnici koji danas tamo žive mogu se prebrojati na prste jedne ruke. Najzapadnija tačka je rt Vela Straža, gde se nalaze ostaci praistorijskog naselja.

„Ostrvo ima malu crkvu i nema automobila, prodavnica i tekuće vode. Međutim, struja je dostupna. Njegovu luku čine dva betonska pristaništa koja nisu pogodna za duže zadržavanje, a obala sadrži brojne grebene“.

Sušac

Sušac je malo, udaljeno i nenaseljeno ostrvo u Jadranskom moru, na kojem se nalaze svetionik iz 19. veka i malo jezero.

Biševo

Još jedno ostrvce u Jadranu, na oko pet kilometara jugozapadno od Visa. Ima 15 stanovnika. Ovde je 1050. godine utemeljen benediktinski samostan, ali napušten je dva veka kasnije zbog opasnosti od gusara. Njegova glavna atrakcija su plaža Porat i Plava špilja smeštena na istočnoj strani ostrva, a do nje se može pristupiti samo brodom.

Žirje

Žirje je najudaljenije stalno naseljeno ostrvo u šibenskom arhipelagu. Na ostrvu postoji osam prirodnih pećina i jama, a pretpostavlja se da je ime dobilo po nekadašnjim gustim šumama mediteranskog hrasta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar