Foto:Shutterstock

Nije tajna da se s godinama želja za seksom kod nekih parova znatno smanji ili potpuno nestane. Mnogi od njih žive u brakovima u kojima već dugo nema seksa, da li je li to nužno izvor nezadovoljstva ili razlog zbog kojeg će brak propasti?

Klari i Džon upoznali su se pre 20 godina na poslu. Između njih rodila se momentalna privlačnost. Njihov seksualni život bio je vrlo strastven i aktivan. Ubrzo su se venčali i dobili sina. Međutim, kao i kod mnogih drugih parova, strast je naposletku nestala i seks je – prestao. Za stranicu High50 opisala je kako izgleda njihov brak bez seksa.

Smešno je kada se setim ranih dana svoje veze s Džonom i shvatim koliko nam je seks tada bio važan. Teško je zamisliti da smo to uopšte bili mi. Kada smo se upoznali na poslu, dogodila se instantna fizička privlačnost između mene i Džona. Uvek se šalim kako sam pre njegovog lepog lica primetila njegovu lepu zadnjicu u Leviskama. Prvih deset godina naš seksualni život bio je aktivan, pustolovan, a seks je bio „lepak“ koji nas je drža zajedno.

Kako se nosim sa spoznajom da je u 53. godini seks iza mene, da svom suprugu više nisam seksualno privlačna? Istina je da ne mogu biti srećnija zbog naše situacije, a isto važi i za Džona. Ne osećam se odbačeno zato što je moj libido, baš kao i njegov – oslabio.

Foto:Shutterstock

Devetnaest godina nakon što smo izgovorili sudbonosno ‘da’, drago mi je što mogu reći da je naš brak jak i sretan. Naravno, bilo je par prepreka na putu. Moja postporođajna depresija nakon rođenja našeg sina Aleksa. Džonova kriza srednjih godina nakon što je proglašen viškom pa je dobio otkaz. Ali uspeli smo da ostanemo par pun ljubavi i odanosti.

Međutim, nismo imali seksualni odnos od 2008. godine. Još uvek svake večeri delimo veliki krevet u našem domu. Ljubimo se, mazimo i imamu taktilnu, nežnu fizičku vezu, ali prošlo je 10 godina otkako smo vodili ljubav.

SLABLJENJE LIBIDA

Seks više nije način na koji se volimo, nije deo našeg odnosa i to je sasvim u redu zato što se oboje zbog toga osećamo jednako.
Bila bih zabrinuta za svoj brak da više nismo nežni jedno prema drugome na druge načine, ali jesmo i uvek smo bili otvoreni jedno prema drugome po pitanju naših osećanja.

Seks je prestao da me zanima kada sam ušla u menopauzu, a to nije netipično. Seks je postao neugodan, a na kraju i nepoželjan.

Ispričala sam Džonu kako se osećam i rekao je da razume. U tom trenutku on je dobio otkaz pa je preispitivao samog sebe pa mu seks i nije bio u mislima. Mislila sad da će se moj libido vratiti nakon menopauze, ali nije. ‘Šta ako se nikada ne vrati’, upitala sam Džona jedne večeri u krevetu.

‘Nije to ništa zbog čega bismo trebali biti zabrinuti. U pedesetima smo, fit smo, zdravi i još uvek smo zaljubljeni. Ne vidim ništa pozitivno u tome da budemo zabrinuti zbog seksa, ako ni jedno od nas više ne zanima’, odgovorio mi je.


NOVA FAZA U VEZI

Njegov odgovor je bio logičan i ohrabrujuć. Naš brak bi bio u nevolji da jedno od nas još uvek ima potrebu za strastvenim trenucima na dnevnoj bazi, ali oboje smo sa zadovoljstvom krenuli u novu fazu naše veze.

Možda ovo zvuči previše lako, ali oduvek sam se osećala sigurno u svom braku. Srećni smo jer smo oduvek lako i otvoreno razgovarali o svemu što nas muči i imamo zajedničke interese.

Ljubimo se, mazimo i imamo nežnu fizičku vezu, ali prošlo je 10 godina otkako smo vodili ljubav.

Foto:Shutterstock

Na početku veze vodili bismo ljubav do zore. Danas radije navučemo svoje čizme, uputimo se u dugačku šetnju i ručak u lokalnom pubu ili za vikend odletimo u Pariz ili Budimpeštu. Oboje volimo da kuvamo i brinemo se o kući. Provodimo vreme sa svojim sinom i sanjamo o kupovini imanja u Francuskoj koje ćemo sami renovirati.

Imamo planove i snove, ali ne treba nam seks da bismo ih ostvarili. Treba nam osećaj blistkosti koji proizlazi iz deljenja kreveta, večernje maženje na kauču, držanje za ruke tokom šetnje.

Znam da će nas ljudi osuđivati. Reći će da nešto nije u redu s nama, da nam nešto nedostaje, da postoji nešto neprirodno u našem celibatu. Mi se s tim ne slažemo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram