Koliko je opasno salo na stomaku?
Četiri šolje zelenog čaja dnevno mogle bi biti ključne kod topljenja tzv. pivskog stomaka kod muškaraca, pokazalo je istraživanje Univerziteta Baylor College of Medicine. Muškarci iznad 50 godina, koji spadaju u grupu gojaznih, učestvovali su u jednogodišnjem istraživanju za gubljenje „pivskog stomaka“, a korišćene su tri metode za sagorevanje opasne vrste telesne masti, od kojih je „zelena mediteranska“ dijeta dala najbolje rezultate. Istraživači objašnjavaju da obilje pasulja, mahunarki, celovitih žitarica i lisnatog povrća smanjuju 3.9 odsto telesne mase. Zeleni čaj se pokazao ključnim.
Uz njegovu pomoć ispitanici koji su dosledno sledili tzv. zelenu mediteransku ishranu sagorevali su opasnu vrstu telesne masti četvorostruko brže od većine onih koji su na dijeti, pokazalo je istraživanje, piše jutarnji.hr.
Nakon 18 meseci nivo visceralne masti (za razliku od potkožnog sala, ona je opasnija jer se nalazi ispod sloja mišića) smanjila im se za 14 odsto, u poređenju sa samo 4,5 odsto u kontrolnoj grupi koja je jela standardnu zdravu hranu.
Visceralna masnoća obavija se oko vitalnih organa i unutar stomaka, obično dajući nekome oblik pivskog stomka ili jabuke. Ova vrsta je najopasnija jer se smatra da oslobađa hemikalije i hormone u krv koji izazivaju upalu, povezanu s hroničnim bolestima poput bolesti srca i bolesti masne jetre.
BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu