Foto:Instagram/ida_prester

Danas slavimo Osmi mart, praznik borbe žena za jednakost i ravnopravnost. Tim povodom, pevačica Ida Prester čestitala je svim ženama ovaj značajan dan videom u kojem nas podseća na lake načine da danas ugodimo sebi.

„Drage dame, ove godine na 8. mart ne primajte poklone, nego darujte svog partnera“, poručuje Ida dok leži sa rukama iza glave, baš poput nekakvog preosečnog Balkanca koji je tek stigao sa posla i čeka da bude zbrinut.

Pročitajte još:

Ona zatim daje i predlog za poklone – a ne čudi da su to stvari koje se i dalje reklamiraju kao „ženske“ – jer su nas naučili da ih isključivo žene koriste.

Rodne uloge, vekovima nametnute od strane društva, nalažu da žene treba da budu te koje u domaćinstvu čiste, peglaju, kuvaju, a uz sve to se brinu da njihov muškarac bude zadovoljen.

Zato nam Ida duhovito predlaže da ove godine mi budemo te koje će svom partneru pokloniti: moderna sredstva za čišćenje, set za peglanje, mesečnu zalihu pahuljica za decu – i nešto samo za vaše zadovoljstvo.

Sve to dok njen muž vredno čisti, pegla, a najzad i spremno je zadovoljava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idaprester (@ida_prester)

Idina ideja za proslavu Međunarodnog dana žena duhovita je, ali istovremeno skreće pažnju na važne stvari. Pre svega, komercijalizacija Osmog marta i svođenje ovog važnog datuma na poklanjanje cveća i čokolada čini da se zaboravlja suština i krvava istorija koja stoji iza ženske borbe za osnovna ljudska prava.

Zatim, uprkos progresu koji je do sada ostvaren, uloga domaćice i dalje je nešto što se očekuje od svake žene, a podela na ženske i muške poslove i te kako živi u gotovo svakom balkanskom domaćinstvu. Samo kada izračunate koliko košta ono što prosečna srpska žena radi za džabe, jasno je da je u pitanju nevidljivi rad koji se samo podrazumeva.

Zbog svega toga, uopšte nije loša ideja da mi budemo te koje će ovog Osmog marta poklanjati muškarcima sve ono što je vekovima vezivano uz ženski rod. Rušenje stereotipa i poigravanje sa njima dobar je korak ka istinskoj promeni.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram