Grafika: Branko Gavrić

Karanfili i bombonjere za Osmi mart odavno nisu poklon koji priželjkujemo. Želimo i zaslužujemo više, a mnoge od nas se svakodnevno bore da to i osvoje, za sebe i za sve nas. Upravo njima smo odlučili da posvetimo ovu nedelju u kojoj ćemo svakog dana predstavljati po jednu od heroina Srbije, koje su nam u najtežoj godini dale nadahnuće, snagu, hrabrost, nadu i smisao.

Portal Nova.rs je povodom Osmog marta pripremio serijal tekstova o ženama koje su nam pokazale koliku lavinu može da pokrene samo jedan glas, ako je podignut za pravu stvar; koliko dobrog može da pokrene samo jedna priča – ako je iskrena, snažna, autentična i u slavu života; na kraju, koliko nadahnuća može da donese jedna dobijena bitka, u borbi za neki bolji svet za sve nas.

Pročitajte još:

U toj borbi svako seksualno i bilo koje drugo nasilje mora biti osuđeno i kažnjeno. Ćutanje mora da prestane.

Svako treba da ima pravo da govori, a mediji moraju biti slobodni i nezavisni da bi istina mogla da odjekne.

U toj borbi svako dete koje se suočava s opakom bolešću mora dobiti podršku i priliku za život. Svaka majka mora da dobije nadu da, čak i kad se oseti potpuno nemoćno, kad deluje da se svet ruši – humanost može pobediti.

Lekari koji su na prvim linijama odbrane života zaslužuju ne samo aplauze, već posebno poštovanje, zahvalnost, razumevanje i pomoć na svakom nivou. Neka to konačno postane jasno, i vlastima i građanima.

U toj borbi, lepota i zdrava misao pobeđuju huligane, predrasude se ruše pred autentičnošću, a naša luda stvarnost ostaje u stihovima mladih pesnikinja…

Heroinama koje ćemo vam predstaviti u narednim danima možemo da zahvalimo što još možemo da zamislimo takav svet u Srbiji.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)