„Probala sam picu kojoj je rok trajanja tri godine“

Podeli:
Foto: Raleigh News and Observer/TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Za potrebe američke vojske proizvode se specijalni obroci koji su napravljeni tako da mogu dugo da traju. Zovu se M.R.E (Meals, Ready-to-Eat). Novinarka Njujork Tajmsa probala je jedan takav obrok - konkretno picu sa kulenom.

M.R.E. obroci nisu preterano ukusni niti primamljivi za jelo, a ipak je prodaja ove vojne hrane porasla tokom pandemije.

Recimo, jedan bračni par iz Džordžije, ima svoj biznis preprodaje ovih obroka, koje pronalaze na internetu, jer ih nema u komercijalnoj prodaji, pošto vojska to strogo zabranjuje.

Pročitajte još:

Ljudi ih kupuju za crne dane, ali i iz radoznalosti. Moraju da zadovolje određene kriterijume – rok trajanja im je tri godine, a treba da ostanu jestivi u ekstremnim uslovima, poput recimo pustinjiskih. Sadrže 1.200 kalorija.

Obroci koje vojska proizvodi stalno se menjaju, a 2018. godine proizveli su picu sa posebnim mikroorganizmima koji žive između korica i nadeva.

Novinarka Prija Krišna probala je tu picu, koja je napravljena sa sirom i kulenom. Primetila je da je korica debela, da je sir suv i bezukusan, a da kulen nije hrskav i nema punoću ukusa kao inače.

„Kad bih ovo pojela na ulici, rekla bih da to nije pica – ali s obzirom na kontekst, prilično je zadovoljavajuće“, rekla je Krišna.

Pogledajte šta je još probala od vojnih obroka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar