Nikola Jovanović, Nixa Zizu
Nixa Zizu Foto: Printscreen/YouTube/Hype TV

Jutjuber i trener Nikola Jovanović, koji je poznat kao Nixa Zizu, u jednoj emisiji je izjavio je da su žene same krive ako su seksualno zlostavljane. Voditeljke su nakon njegovih šovinističkih izjava demonstativno napustile emisiju.

Jovanović je javnosti poznat po skandaloznim izjavama nakon smrti glumca Marinka Madžgalja, kojeg je optužio da je sam kriv što se razboleo. Ipak, izgleda da je to zaboravljeno, pa Nixa Zizu danas na svom Jutjub kanalu ima preko 600 hiljada pratilaca.

On je gostovao u emisiji Milice Vukliš i Jovane Andrejić na Hype TV, a kada se poveo razgovor o seksualnom zlostavljanju, izneo je niz šovinističkih tvrdnji, kriveći žene da su svojim ponašanjem izazvale silovanje.

„Ne podržavam nasilje, ali žene, morate da razmislite malo sa kim se viđate i zašto se viđate. Nemojte da idete kod nekoga kola ako vas zove u 10 sati uveče, posebno ako je stariji od vas, zna se šta taj hoće od vas“, rekao je Jovanović.

Pročitajte još:

Zatim je naglasio da „svaki muškarac ženu gleda kao seksualni objekat“, da bi zatim implicirao da mu to daje za pravo da je napastvuje – ako je ona sama ili „provokativno“ obučena.

„Ako naletiš na neku budalu koja je u tom trenutku pijana, drogirana, a ti ideš takva ulicom sama, znači ti si isto kriva“, rekao je Jovanović.

Kada se voditeljka pobunila da muškarci ipak nisu životinje, kao i da svako ljudsko biće ima prava koja drugi moraju da poštuju, Nixa Zizu je ponovio:

„Kriva si ti, nije on samo kriv. To što imaš prava ne znači da nisi kriva“, rekao je.

Voditeljka Jovana Andrejić je zatim navela svoj lični primer – da je nagi muškarac pokušao da je uvuče u auto kada je šetala ulicom u 11 ujutru, noseći zimsku jaknu.

Milica Vukliš je takođe u daljem razgovoru istakla da je „ne uvek ne“, Jovanović je rekao „zavisi kakvo je to ne“, a onda ju je savetovao da ne priča to ispred muškaraca, već da je bolje da mu kaže da je sve u pravu – zbog njene bezbednosti.

Nakon toga su voditeljke napustile emisiju u znak protesta.

Jednostavno je – šta kod da se dešavalo, u kakvom god da su stanju žena ili muškarac, šta god imali na sebi, ukoliko jedna strana ne želi nastavak odnosa, ili ukoliko nije u svesnom stanju da pristanak izrazi, odnos se mora završiti. Ako druga strana ne ispoštuje „ne“, radi se o zlostavljanju, o silovanju i zločinu.

Govoreći ženama (ili muškarcima) da su nekim svojim postupkom ili pak nereagovanjem izazvali zločin, zapravo je ponovno zlostavljanje žrtve.

Nikola Jovanović mora da zna da za izgovorene šovinističke reči u javnom prostoru moraju da postoje posledice, a njegovi opasni stavovi se moraju javno osuditi.

To su i učinili brojni korisnici Tvitera.

*

*

*

*

Pozdravljamo potez Milice Vukliš i Jovane Andrejić koje su odbile da učestvuju u razgovoru sa Jovanovićem.

***

Bonus video:

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare