Kada imamo puno obaveza, najlakše nam je unapred pripremiti dosta hrane i potpom je staviti u zamrzivač. Posle je koristimo kad nam bude bilo potrebno. Ipak, imajte na umu da zamrzivač nije idealno spremište za sve namirnice.
Evo koje namirnice nikada ne bi trebalo da držite u zamrzivaču, prenosi N1.hr.
Ako držite mleko u zamrzivaču, ono će se zalediti, a prilikom odleđivanja razdeliće se na stvrdnute komadiće mleka i na tekući deo. Nije opasno po zdravlje konzumirati takvo mleko, ali neće biti konzistentno pa ga nećete moći korstiti za jutarnju šoljicu kafe ili u žitarice.
Dakle, mleko koje ste držali u zamrzivaču ne bi trebalo da pijete, ali možete ga koristiti za kuvanje.
Krompir ima visok udeo vode, pa ako ga držite u zamrzivaču, postaće mekan i kašast. Sveži krompir ne bi trebalo stavljati u zamrzivač niti ga takvog koristiti za kuvanje. Ipak, već pečen krumpir možete staviti u zamrzivač i neće postati kašast kao sveži krumpir.
Sadržaj vode u jajetu se širi smrzavanjem, što može prouzrokovati pucanje spoljašnje ljuske i tako pojačati osetljivost na bakterije. Jaja koja su još u ljusci nipošto ne bi trebalo držati u zamrzivaču.
Čuvanje mekanog sira u zamrzivaču imaće sličan rezultat kao i kada mleko držite u zamrzivaču. Kad ga izvadite iz zamrzivača, primetićete vodenkaste grudvice koje često narušavaju teksturu namirnica poput krem sira, pavlake i ricotte.
Bilo koju vrsta voća i povrća koje imaju visok udeo vode (celer, krastavci, zelena salata, lubenica itd) ne bi trebalo držati u zamrzivaču, jer će se u njima formirati ledeni kristali. Kada ih odledite i budete hteli da jedete, dobićete nejestivu kašastu masu.
***
Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: