Najstariji test za trudnoću na svetu je zapravo bio pouzdan

Podeli:
Egipat, Luksor, hijeroglifi
Foto: Shutterstock

Imamo puno više zajedničkog s ljudima iz starih civilizacija nego što možemo zamisliti. Na primer, ženi je bilo jednako korisno da pre 3500 godina zna je li trudna ili nije kao i danas - a drevni Egipćani imali su pouzdan test.

Prema nekim neobjavljenim drevnim egipatskim medicinskim tekstovima u zbirci Papirus Karlsberg na Univerzitetu u Kopenhagenu u Danskoj, ono što su stari Egipćani koristili za testiranje na trudnoću bili su ječam i pšenica, piše 24sata.

Prema tekstu papirusa iz oko 1400. godine pre nove ere, da bi žena mogla utvrditi je li trudna ili ne, sve što je trebalo da uradi je da mokri u dve različite vrećice – jednu napunjenu ječmom, a drugu pšenicom.

Ako je žito iz bilo koje vrećice proklijalo nakon što je mokrila na njega, žena je definitivno bila trudna i mogla je započeti planiranje u skladu s tim.

Kako bi saznala pol svoje nove bebe, žena je jednostavno morala da sačeka i vidi koji žitarica će prva niknuti. Kad bi ječam prvi niknuo, dete bi bilo dečak, a kad bi pšenica prva nikla, to bi bio znak da žena nosi devojčicu.

Pročitajte još:

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, studija provedena 1963. pokazala je da je ova metoda utvrđivanja trudnoće bila tačna u oko 70 odsto slučajeva. Ali metoda s utvrđivanjem pola se pokazala neuspešnom.

Savremeni testovi trudnoće oslanjaju se na proteine ​​koji mogu otkriti hormon koji se naziva humani korionski gonadotropin (hCG), ali naučnici pretpostavljaju da je ovaj drevni test tako dobro funkcionisao jer bi povišen nivo estrogena u urinu žene mogao da izazove rast semena.

Istraživači koji trenutno izučavaju papiruse u Zbirci Karlsberg otkrili su da medicinski podaci otkriveni u starom Egiptu nisu nestali kada je izgorjla Aleksandrijska biblioteka – do tada su već prodrli na celi afrički kontinent i u druge delove sveta.

***

Bonus video: Priča o Džonasu Salku, velikanu koji je spasio decu sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar