zmaj
Zmaj - ilustracija; Foto: Andrey Dolgushin / Alamy / Alamy / Profimedia

U nekim srpskim selima i dalje ćete čuti priče o zmajevima, a mada ih prvenstveno doživljavaju kao dobre demone koji razbijaju gradonosne oblake, etnolog Aleksandar Repedžić imao je priliku da upozna i ubicu zmajeva.

U podcastu „Život na srpskom“, autori „Počudišta“ otkrili su kako „izgledaju“ zmajevi, a etnolog Aleksandar Repedžić je u prvoj epizodi tog dokumentarnog serijala ispričao i kako je tokom svog istraživanja imao priliku da upozna „ubicu zmajeva“ koji živi u Majdanpeku. Jer, zmajevi znaju i da naprave probleme, kad ne rade svoj posao i zavode tuđe žene.

„Lovca na zmajeve upoznao sam jako davno, još kao klinac, kada sam odlazio kod bebe i dede u selo. On je ovaj zanat nasledio od svog oca, a njegov otac od svoje babe koja je takođe lovila zmajeve“, priča Repedžić za Nova.rs.

Lov na zmaja, kako kaže, počinje pronalaskom šupljeg drveta u kojem zmaj živi, a u kojem iskusan lovac nalazi crnu tečnost za koju veruje da je zmajeva krv. Kad to drvo zapali smatra da je ubio zmaja, a od ostataka pravi „zmajevu mast“.

„Otkrio mi je kako izgleda drvo gde se zmaj krije i kako izgleda krv zmaja, rekao mi je da mast zmaja ima lekovito dejstvo i da štiti od vradžbina. Prema njegovim rečima zmaj može da se sakrije i u dimnjaku gradske toplane, a kaže da ima nekoliko zmajeva u samom Majdanpeku. Nije mi otkrio kako se lovi zmaj i šta sve upotrebljava za lov zmajeva“, kaže Repedžić.

 

 

 

U tekstu o zmajevima, koji se može pročitati na blogu Etnolog, navodi se da je „zmaja koji je uglavnom nevidljiv, najlakše naći u trenucima kada „spopadne“ žrtvu“.

Pročitajte još:

„Ljudi pogrešno misle da mogu da ga ubiju na klasičan način, objasnio je poslednji lovac na zmajeve, ilustrujući to jednim svojim „slučajem“ kada je sa mužem žene koju je zmaj „zaposeo“ čekao zmaja. Kada je on došao i kada je dohvatio njegovu ženu, to se videlo po njenim pokretima, ali po pomeranju ćebeta, muž je pucao iz pištolja, ali zmaju ništa nije mogao dok zmajolovac nije izvadio svoje „eksperimentalije“ i napao ga. Na početku, uspeo je samo da ga rani. Tada je muž priskočio i srpom ga posekao. Krv je bila svuda po sobi i to su svi posle mogli da vide i čudili se, pričao je Petar Marković. Najbolji dani za lov na zmaja su utorak i subota, tada se skrivaju po svojim jazbinama, a mogu da se prate po krvavim tragovima koje iza sebe ostavljaju“.

Cena angažmana lovca na zmajeve je tajna, ali Repedžić tvrdi da se te usluge ne naplaćuju nego „ko koliko da od srca“. Takođe, kaže da danas zna za samo jednog ubicu zmajeva u Srbiji.
***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram