čuvanje kuća
Foto: Shutterstock

Deluje kao život iz snova.

Hana i Džozef Rajan putuju po SAD kao digitalni nomadi dok istovremeno rade i kao čuvari tuđih kuća. U okviru zanimanja poznatog kao house sitting njih dvoje besplatno borave u luksuznim kućama bogataša da bi brinuli o kućnim ljubimcima i biljkama vlasnika obično dok je on na odmoru.

Do sada su bili u luks vilama poput jedne sa takozvanim infinity bazenom i pogledom na Los Anđeles i druge koja izlazi na jezero i na raspolaganju ima i čamac.

Naime, kada su Hana (24) i Džozef Rajan (26) prvi put isplanirali obilazak nacionalnih parkova u Americi, nisu znali da će besplatno boraviti u luksuznim kućama širom SAD. Ali kako je Hana počela da istražuje jeftine načine putovanja, naletela je na nekoliko blogova o čuvanju kuća bogatih, što znači da možete besplatno da živite u tuđem domu u zamenu za to da ga čuvate i pazite o ljubimcima.

Logično, oboma im se svidela ideja da borave u prelepim kućama i odlučili su da odustanu od svojih stanova i da se upuste u tu avanturu. Od njihovog venčanja u februaru 2022. boravili su u vili sa infinity bazenom koji gleda na Los Anđeles, na imanju u San Dijegu sa sopstvenom kućom uz bazen, u kući na jezeru s voćnjakom.

I putovanja i posao

Iako im vlasnici ne plaćaju čuvanje kuće, oni dosta štede na kiriji.

„Život u kombiju nije bila opcija za nas“, rekla je Hana. „Trebalo nam je mesto gde bismo mogli da sednemo, imamo WiFi i održavamo sastanke.“

Zato su proverili tri popularna sajta za čuvanje kuća: Nomador, Housesit Match i TrustedHousesitters. Odlučili su da naprave profil na TrustedHousesitters i, nakon što je njihov prvi posao prošao glatko, ostali su pri tome. A taj njihov prvi posao je bio da čuvaju psa i mačku u kući sa dve spavaće sobe u blizini Stenovitih planina u Koloradu. Jedini izazov bio je pravljenje doručka prepunog proteina sa piletinom na žaru i pasiranom bundevom za psa koji je bio alergičan na konzerviranu hranu za ljubimce. Ali Hana je rekla da je zbog ljubaznog vlasnika i opuštenog psa njihov prvi boravak u kući bio lak.

U kućama borave najmanje po tri nedelje

„Naš najkraći boravak u jednoj kući je bio nedelju dana, ali gledamo da ne budemo u jednoj kući manje od tri nedelje jer radimo puno radno vreme i ne želimo da se stalno pakujemo“, rekla je Hana za Insider.

Što se tiče kućnih ljubimaca, njih dvoje unapred preko Zuma sa vlasnikom provere da li je alergičan na neku hranu i slično. Tada se i upoznaju sa kućom, čiji su vlasnici obično bogati penzioneri, ali desi se da to budu i holivudske zvezde.

Zanimljivo je da njih dvoje gase sigurnosne kamere ako ih ima na imanju – dok su tu. I onda brinu o ljubimcima, po potrebi i zalivaju biljke i sakupe poštu.

Pročitajte još:

Kuću obično održava neko drugi, ne oni.

„Obično je tu čovek zadužen za bazen, baštovan, spremačica“, rekla je Hana. „Ali od nas se očekuje da kuću održavamo urednom i da je očistimo pre nego što odemo.“

A pošto se nezgode dešavaju, oni su se osigurali da bi bili mirniji. To im pokriva i otkazivanje u poslednjem trenutku.

„Dobijamo 150 dolara po noći da platimo hotel ako su vlasnici iznenada otkazali angažman“, rekla je Hana.

Najvažnije od svega njoj je da kuća ima dobar WiFi jer radi na daljinu. Povremeno idu da voze skutere, paraglajding ili planinare kroz nacionalne parkove, ali najduže su odsutni od kuće pet sati u cugu.

„Kuća u kojoj smo odseli u Las Vegasu bila je na obali jezera i imala je električni čamac za osam osoba. Njim smo zajedno sa psima vlasnika skoro svako veče išli da se vozimo čamcem.

Iako nisu plaćeni za čuvanje kuće, mnogo štede na putnim troškovima

„Ne plaćamo kiriju, struju ili WiFi, tako da zajedno uštedimo 1.500 dolara mesečno, koliko smo ranije plaćali za kiriju i režije“, rekao je Džozef.

Vlasnicima šalju izveštaj o ljubimcima svaki drugi dan, a na odlasku u kući neretko ostave zahvalnicu, cveće ili slatkiše.

To je i velika odgovornost

„Ako vas zanima samo putovanje i zabava, ovaj posao verovatno nije za vas“, rekla je Hana. „Morate da zapamtite da ne možete da tu kuću tretirate kao hotel – to je nečiji dom“, kaže Hana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar