Kako da ljubimca odbraniš od agresivnog psa: Saveti dresera

Lifestyle 02. apr. 202123:04 > 23:05
Podeli:
Psi
Foto: Igor Zehl / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Izađeš u park da prošetaš ljubimca, ali odjednom se pored vas stvori ogroman pas koji ga napadne. U takvom trenutku se ostvaruje najveći strah - da će neko da rastrgne stvorenje koje voliš kao člana porodice. Šta je da uradiš u takvoj situaciji, pitali smo Peđu Jaćića, profesionalnog trenera vlasničkih pasa.

U poslednje vreme sve češće čujemo da je neki krvoločan pas napao i jako povredio ili čak usmrtio drugog manjeg, pa čak i ljude i decu.

Kako u tim situacijiama najbolje reagovati – kako spasti svog psa iz čeljusti drugog agresivnog a ne razljutiti ga još više?

„Najbolje rešenje je psa koji je napao vašeg politi vodom iz creva ili kofe. To je, međutim, moguće samo ako ste, recimo, u dvorištu. Ako ste u parku ili negde dalje od kuće, to nije rešenje jer polivanje flašom vode neće imati posebnog efekta“, priča za portal Nova.rs Peđa Jaćić, profesionalni trener vlasničkih pasa iz Beograda.

Ipak, i ako ste u parku ili šumi, ima rešenja, mada naš sagovornik napominje da takve situacije nisu nimalo jednostavne, osim što su jako stresne. Sve je, kaže, mnogo lakše u teoriji nego kad se zapravo desi.

Pročitajte još:

„Ako je agresivan opasan pas već dohvatio vašeg, zagrizao ga i počeo da trese glavom, najbolje je da ga uhvatite za njegovu ogrlicu, osnosno davilicu i vučete unazad sve dok mu prednje noge iole ne odignete od zemlje. On tako neće imati oslonac, a ubrzo će mu se i prekinuti dotok kiseonika, pa će pustiti vašeg psa. Ako taj pas nema ogrlicu, pokušajte da improvizujete i da ogrlicom vašeg psa njega pridavite. Krajnja opcija je gušenje golim rukama kad treba stisnuti njegovu jabučicu na vratu. Ipak, to većina uglavnom ne može da izvede jer nije jednostavno, pa su ove dve prethodne opcije mnogo bolje.“

I tada kad uspete da iščupate svoju kucu iz čeljusti opasnog napadača, najpametnije je da ga držite dok ne stigne njegov vlasnik. Po mogućstvu, do tada dajte svog psa nekom iz okoline da ga pridrži i smiri.

„Topla preporuka je i biber sprej koji možete uvek da nosite uz sebe. On će više pomoći kao preventiva, da se napad ne desi, da odvrati psa, ali svakako će biti od pomoći i ako napad počne“, kaže Peđa Jaćić.

Peđa priča i o gumama koje pojedini pominju kao rešenje – treba je gurnuti u usta psu dok on grize vašeg.

„To se prvenstveno odnosi na pit bulove i to njihovi vlasnici znaju. Ponegde je i zakonom obavezno da ih nose i, ako se tako nešto desi, da mu gurnu u usta, pa on onda pusti tog drugog psa. Ta alatka se kupuje i posebno je namenjena za to. Ali nije naodmet imati je uz sebe da odbranite svog psa i od drugog bilo koje rase. Ipak, jednostavnije rešenje je davljenje.“

Dakle, ako opasan pas napadne vašeg, pridavite ga i odignite od zemlje, a od pomoći će biti da uz sebe uvek imate i biber sprej.

Peđa Jećić za kraj napominje da je, kao i sve drugo, idealno nemile događaje sprečiti pre nego što se dese. Zato, ako vlasnici primete da se dva psa približne veličine odmeravaju pred sukob – treba da ih u isto vreme uhvate za zadnje noge i podignu ih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar