Jedno ime ima ubedljivo najtužnije značenje od svih

Podeli:
imena
Foto: Francis Dussaussois / AFP / Profimedia

Jedno od najtužnijih engleskih imena iz prošlosti koja su se zadržala i do današnjih dana je ime Melori, a devojčice i dečaci (reč je o uniseks imenu) svakako neće biti srećni kada čuju šta ono zapravo znači.

Naime, Melori znači upravo suprotno – nesrećan/nesrećna tj. “onaj koji se rađa bez sreće”, pišu na sajtu Istorijski zabavnik.

Ime potiče iz srednjovekovne Francuske i izvedeno je iz prezimena sa istim značenjem. U engleskom jeziku je prihvaćeno kao lično ime i za dečake i za devojčice, a sa otkrićem novog sveta prešlo je i u Ameriku.

Pročitajte još:

Tamo se danas može naći i kao lično ime i kao prezime iako postoje varijacije u pisanju – Mallary, Mallery, Malorie, Mallorie, Mallorey…

Iako je značenje imena potpuno jasno, zašto bi neko želeo da mu dete bude “nesrećno” malo je teže objasniti. Najveći broj zastupnika ima teza da se u davna vremena, kada je smrtnost dece bila velika, ime davalo deci da bi se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže verovanje, zaobilaze “nesrećnu” decu jer im ne mogu nauditi.

Ipak, ne postoji ekvivalent imena u srpskom jeziku iako je Tugomir/Tugomirka na tragu toga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar