U stratosferi iznad Severnog pola formira se novi polarni vrtlog koji brzo jača i nastaviće da jača s dolaskom zime.

Kako objašnjava portal Severe Weather Europe, polarni vrtlog već dugo utiče na zimske vremenske prilike u Sedinjenim Državama, Kanadi i Evropi, posebno ako počne da se urušava.

Severe Weather Europe navodi da polarni vrtlog odražava snagu stratosferske polarne cirkulacije. Za zimsko vreme je važno da li je jak ili slab, jer na površini stvara potpuno drugačije vreme.

Kako se približavamo jeseni, polarna područja počinju da se hlade jer manje sunčeve energije dopire do Severnog pola. Ali, iako u polarnim krajevima temperature padaju, atmosfera je na jugu još relativno topla. Tako dolazi do temperaturne razlike između polarnih i suptropskih područja, pa širom severne hemisfere počinje da se razvija velika ciklonalna cirkulacija niskog pritiska. Proteže se od površinskih slojeva visoko u atmosferu. Ovo je poznato kao polarni vrtlog.

Polarni vrtlog se ponaša kao vrlo veliki ciklon, pokrivajući severnu hemisferu od Severnog pola do nižih geografskih širina. Prisutan je na svim atmosferskim nivoima, ali može imati različite oblike na različitim nadmorskim visinama.

Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja ili hladnoća koja se kreće. To je veliko ciklonalno područje koje se okreće celom severnom hemisferom i može da znači razliku između vrlo hladne i snežne zime i, s druge strane, tople i suve zime. Snažan polarni vrtlog obično znači jaku polarnu cirkulaciju. To obično zadržava hladniji vazduh u polarnim regijama, stvarajući blaže uslove za veći deo Sjedinjenih Država i Evrope. U tim uslovima zima može biti uglavnom toplija od prosečne, prenosi Jutarnji list.

Dakle, zasad se čini da to potvrđuje prvu dugoročnu prognoze za zimu u Srbiji, po kojoj će svi zimski meseci biti blaži u odnosu na višegodišnji prosek.

Pročitajte još:

Zahlađenje nad Severnim polom već je počelo. Hlađenje stratosfere obično počinje u avgustu, a snažno se povećava tokom septembra i oktobra. Stratosfera dostiže svoje najhladnije razdoblje u novembru i decembru, kada je polarni vrtlog obično najjači. Što je hladnije, polarni vrtlog može postati jači, a Severe Weather Europe ističe da do toga dolazi jer se on „hrani“ razlikom temperature i pritiska između polarnih i južnih područja severne hemisfere.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar