Nikada se više nećete pitati da li je jaje sveže.
Jaja imaju široku primenu u kulinarstvu zbog svoje velike hranljive vrednosti, kao i zbog velikog broja raznovrsnih jela koja se mogu pripemiti od njih.
Veliki sadržaj proteina i holina jaja svrstava u istu kategoriju sa mesom unutar piramide ishrane.
U jajima možemo pronaći skoro sve potrebne sastojke za čoveka i, zahvaljujući svojoj izdašnosti, ukusu i hranljivosti, zauzimaju veoma važno mesto u čovekovoj ishrani.
Belančevine jajeta spadaju među najvrednije belačnevine koje možete da unesete u sebe jer su lako svarljive i služe kao standard za merenje kvaliteta proteina u hrani.
Međutim, da li ste se ikada zapitali šta je tačno ona bela nit koja se vidi između žumanceta i belanceta kada razbijete sveže kokošije jaje?
Ova na prvi pogled pomalo neprijatna stvar zove se halaza. To je zapravo pupčana nit koja žumance drži fiskirano u sredini jajeta.
Halaza predstavlja najgušći deo belanceta i ona je, ukoliko je vidljiva golim okom, jedan od sigurnih znakova da je jaje koje ste planirali da iskoristite za obrok sveže, piše whatscookingamerica.
Što je vidljivija halaza, to je jaje svežije, a ukoliko se ne vidi uopšte, možda bi bilo bolje da za konzumaciju iskoristite neko drugo jaje.
***
Bonus video: Iako je bez boje, mirisa i ukusa, ne možemo bez nje
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: