Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Spomenik Stefanu Nemanji odnedavno se uzdiže na Savskom trgu, a reakcije građana i stručnjaka ne stišavaju se. Sada je kod spomenika primećen još jedan detalj koji je mnoge zbunio.

Stefan Nemanja izaziva burne reakcije javnosti još od kada je najavljeno da će biti centralni deo rekonstruisanog Savskog trga.

Primećena je i velika greška na samom trgu – nesrećan spoj ulaza u staru železničku stanicu i novog platoa na Savskom trgu, a procenjuje se da je Stefan Nemanja plaćen kao dva kipa Slobode.

Pročitajte još:

Statua srednjevekovnog srpskog vladara doseže 23 metra u najvišem delu i sadrži 80 tona bronze i 300 tona drugih različitih metala. Kada se dodaju i cene transporta, nadnice radnika i drugi prateći troškovi, dolazi se do cifre od devet miliona evra.

Društvenim mrežama su redovno kružile i šale na račun spomenika – a pojavile su se i hit fotke koje pokazuju šta je sve mogao da drži u ruci Stefan Nemanja.

Sada su se mreže ponovo usijale nakon što je na Tviteru objavljena fotografija na kojoj se vidi kako u pondnožju spomenika neko ostavlja cveće i sitan novac – baš kao na ikoni u crkvi.

Građani su počeli da ostavljaju novac na dva mesta kod spomenika, a fotografije su se ubrzo našle na društvenim mrežama.

Naravno, tviteraši su jedva dočekali izazov.

Pitaju se šta je sledeće.

Možda Stefan Nemanja ispunjava želje?

A možda je reč o prikupljanje humanitarne pomoći…

*

Zašto su ljudi odjednom počeli da ostavljaju „siću“ kod spomenika ne znamo, ali znamo da ovo delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova prema mišljenju arhitekta ne odgovara prostoru na kojem je postavljeno.

„Spomenik Stefanu Nemanji je pre svega preveliki za ovaj prostor. Rusi su ga radili za ruske dimenzije, Moskva ima ogromne trgove, ogromne bulevare, gde takav jedan spomenik može da legne. A Beograd je mali grad, mala prestonica, krivudavih, malih ulica gde takav jedan monument ne može proporcijski i veličinom da stane. Nama ovo nije bilo potrebno, mi smo mogli Stefanu Nemanji da se odužimo na milion različitih načina. Nažalost, Beograd smo srozali u kulturnom smislu, da će nas svet ubuduće gledati kao kulturnu provinciju“, rekao je za Nova.rs arhitekta Slobodan Maldini.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare