astronaut Kristina Koč
Kristina Koč najduže je bila u svemiru od svih žena; Foto: Profimedia.rscompleting the longest continuous spaceflight for a female astronaut after spending 328 days living and working aboard the International Space Station. Her mission helped scientists gather data for future missions to the Moon and Mars. /UPI, Image: 497837839, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: NASA / UPI / Profimedia

Ona nije jedina žena među Nasinim astronautima, niti je prva koja je otišla u svemir, ali ako se sklope određene kockice, vrlo je moguće da će je svet znati kao i Nila Armstronga.

Nedugo pošto je Kristina Koč nedavno osetila svu silu Zemljine gravitacije i posle 328 dana u svemiru se vratila kući, njeno ime obišlo je planetu. Ona jeste postavila rekord jer je u Međunarodnoj svemirskoj stanici bila duže od svih žena ikada. Međutim, ta medijska pompa je donekle neobična jer smo uveliko navikli da astronauti odlaze u svemir i tamo ostaju neko vreme. S druge strane, iako je do sada čak 12 ljudi hodalo po Mesecu, u legendu je ušao samo Nil Armstrong, a na Mesecu nije bio sam. Pored njega tu su bili i Baz Oldrin i Majkl Kolins.

Otuda se postavlja pitanje zašto neke likove pamtimo, a neke ne, iako su svi postigli veliki podvig. I hoćemo li možda baš Kristinu upamtiti kao i Nila. Njegov naslednik, smatraju mnogi, mora bez sumnje da postigne veliki uspeh, ali mora i da ima harizmu koja osvaja publiku, ono nešto zbog čega će ga mase zavoleti.

Pročitajte još:

Armstrong se zbližio sa narodom i pre poletanja na Mesec u okviru programa Apolo 11 1969. godine tako što je, između ostalog, išao na promo-turu po Južnoj Americi. Zbog toga je učio španski jezik i tamošnjem okupljenom narodu pričao o značajnim pilotima Latinske Amerike. On se lako izdvojio kao vođa misije Apolo i jer je bio odličan pilot i jer je privlačio pažnju, pa su ljudima svemirske misije bile još privlačnije.

Ta Nasina promocija vremenom se menjala, pa tako danas neki astronauti imaju i zvanične naloge na društvenim mrežama. Među njima je i Skot Keli koji na svom Instargam nalogu objavljuje prelepe snimke planete Zemlje.

I tu se vraćamo na Kristinu Koč. Skoro ceo svet nedavno je čuo za nju, ali ne samo zbog boravka u svemiru, več i zbog njenog povratka. Naime, ona je na svom Tviter nalogu objavila dirljiv snimak kako ulazi u kuću nakon gotove misije. Na vratima Kristinu čeka njen pas koji doslovno ne zna šta će od sreće. Kristina je uz video dodala da ne zna ko je od njih dvoje srećniji i da joj je neizmerno drago što je se kuca seća, iako je nije bilo kod kuće skoro godinu dana.

Ubrzo je video postao viralan, pa je pola planete odmah znalo ko je Kristina Koč. I onda, ako se još neke kockice slože, ako se desi idealan spoj, pa Kristina postigne ogroman uspeh i, recimo, ode na Mars, a usput i šarmira ljude širom planete, moguće je da će ući u legendu i možda zaseniti velikog Armstronga.Ali i dalje samo možda.