Oko 750 miliona ljudi u Kini nalazi se ili u karantinu, ili pod nekom vrstom zabrane putovanja i kretanja, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, što je dovelo do zanimljivog fenomena na kineskim sajtovima za recepte.
Najpopularniji kineski sajt za kuvanje Xiachufang inače je pun savršenih fotografija malih umetničkih dela od hrane – od kolača koji deluju kao da su odsanjani, do komplikovanih recepata za supe i tradicionalna jela, sa sve detaljnim uputstvima. Međutim, ovih dana se na sajtu se sve više pojavljuju jednostavni recepti, eksperimentalna jela i hrana za preživljavanje. Ponekad uz sliku obroka čak nema ni jasnih instrukcija za spremanje jela, već umesto toga korisnici pišu neku vrstu bloga ili dnevnika… Zapise o životu u doba koronavirusa i svim načinima na koje se snalaze kako bi došli do hrane, piše The New Yorker.
Ovaj sajt je postao neka vrsta onlajn dnevnika za milione ljudi koji ne izlaze iz svojih domova, a sama kihinja je postala mesto utehe, pa čak i zabave. U svemu tome, polako se rađa potpuno nova vrsta kuvanja – karantinska kuhinja.
Mlađe generacije u Kini generalno ne kuvaju. Živote im definiše stroga radna kultura i jurnjava za karijerom, a najviše se oslanjaju na jeftine servise za dostavu gotove hrane, dok u kuhinju retko kad zalaze. Ipak, ritual konzumiranja obroka zajedno sa prijateljima i porodicom im je jako važan i predstavlja srž onoga što biste u Kini nazvali „dobrim životom“. Večera nije samo stvar hrane, već je u pitanju društveni događaj.
To im je sve oduzela restikcija kretanja zbog bolesti COVID-19, a karantinska kuhinja je odgovor mladih Kineza, koji na ovaj način pokušavaju da spoje hranu i društvenu interakciju na koji god način mogu i umeju.
Karantinska kuhinja se zasniva na manjku sastojaka i višku vremena, što za rezultat daje jako jednostavna jela, ali se poseban akcenat stavlja na prezentaciju same hrane. Mnogi od karantinskih kuvara se nikad do sad nisu ni susreli sa kuvanjem, ali ne boje se da podele i svoje greške. Zapravo, deljenje onoga što ste skuvali na sajtu je podjednako važno kao i samo kuvanje u ovom trenutku. Jer taj čin predstavlja neku vrstu komunikacije sa svetom. Signal poslat iz izolacije. Nešto najbliže deljenju samog obroka sa prijateljima. Ali ujedno i odgovor na dosadu i anksioznost oko konstantnog praćenja vesti o koronavirusu.
Karantinski kuvari na raspolaganju uglavnom imaju samo jednostavne namirnice, ali se zato trude da od njih naprave što komplikovanije stvari. Jedna obična jabuka može da bude inspiracija za puno zanimljivih jela i kreativnih projekata. Pohovani parčići jabuke? Može! Jabuka posložena kao šahovska tabla? Što da ne!
I Xiachufang nije jedini sajt na kojem se dele rezultati karantinske kuhinje. Platforme kao što su Douyin, Weibo i Bilibili su praktično postale digitalni kuvari, a proces pretrage recepata, kuvanja i čitanja tuđih „kuvarskih dnevnika“ postali su neka vrsta zamene za odlazak u prodavnicu.
Internet je u Kini postao mesto utehe za milione, a karantinsko kuvanje pruža bolan uvid u svakodnevicu ljudi koji žive zatvoreni u svojim kućama, bez ideje o tome kada će sve ovo da prođe. Dosada, usamljenost, kreativnost i želja za ljudskim kontaktom – sve to je savršeno zabeleženo u receptima na kineskim sajtovima.