Vreme Vremenska prognoza
Vreme prognoza kiša Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Meteorolog otkrio kad se vraća pravo proleće.

Ukratko rečeno, prognoza za naredni period izgleda ovako: narednih nekoliko dana se nastavlja uticaj jakog đenovskog ciklona, za vikend će uslediti zahlađenje. Posle hladnog ponedeljka sledi brzo otopljenje, dok se novo pogoršanje sa kišom i manje zahlađenje očekuje oko 7. aprila. Posle 9. aprila moguće je konkretnije otopljenje, a nove padavine prema sredini meseca.

Naime, meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuku navodi da danas u toku dana stižu nove, obilnije, padavine, a ponegde će biti i jakih pljuskova uz moguću grmaljvinu. U toku dana još jedan, jači, hladan front će prvo zahvatiti severozapad regiona donoseći okretanje vetra na jak, a u zoni fronta prolazno i olujan severozapadni vetar, kao i osetnije zahlađenje.

„Na planinama preko 900 metara nadmorske visine kiša će prelaziti u sneg, dok će se dalje spuštanje snežne granice nastaviti u noći ka nedelji, tako da bi u nedelju ujutro ona mogla biti od oko 200 metara nadmorske visine na severu, do oko 600 metara nadmorske visine na jugositoku regiona. Uslova za prolaznu susnežicu ili sneg bi moglo biti i na severu Srbije, ali se u nizijama njegovo zadržavanje ne tlu ne očekuje.“

Duvaće jak, a u nedelju pre podne na severu regiona na udare i olujan, severozapadni vetar, koji će uveče polako slabiti. U subotu dnevni maksimum će biti do čak oko +19 na jugoistoku Srbije, dok bi u nedelju nad celim regionom temperatura bila znatno ispod proseka, od +3 do +7 stepeni Celzijusa.

„Noć ka ponedeljku donosi vedro vreme uz slabljenje vetra, i to nažalost nad velikim delom regiona povećava verovatnoću pojave slabog mraza do oko -2 stepena Celzijusa, dok bi ponegde mraz mogao ići i na oko -4 stepena Celzijusa. To su vrednosti koje mogu naneti značajne štete poljoprivrednim kulturama, posebno cvetnicama.“

Pročitajte još:

Čubrilo dodaje da se u ponedeljak očekuje promenljivo oblačno, uglavnom suvo i prohladno, ali ipak malo toplije vreme u odnosu na nedelju, uz maksimum od +7 do +13 stepeni Celzijusa.

„Sredinom sledeće nedelje biće toplije uz prijatne maksimume i do +18 stepeni Celzuijusa, dok se od 7. do 9. aprila očekuje prolazno pogoršanje uz kišu i manje zahlađenje. Posle 10. aprila je izgledan period suvog i toplijeg vremena, dok su nove padavine moguće prema sredini meseca.“

Dakle, kako kaže Čubrilo, za vikend će biti jače zahlađenje i nije nemoguće da snežnih pahulja nakratko bude i u nižim predelima, ali se do nedelje proleće vraća.

BONUS VIDEO: Meteorolog Marko Čubrilo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)