vremenska prognoza
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kad će prava zima, pa da sve zaveje, šta da očekujemo na proleće 2022. i da li nam sledi vrelo leto, za Novu priča Branko Bijelić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda i stručnjak za dugoročnu vremensku prognozu.

Za početak Branko Bijelić za Novu priča kakvo će vreme biti u januaru nove godine.

„Prva četiri dana januara će biti veoma toplo i suvo vreme za ovo doba godine sa srednjim temperaturama vazduha od oko šest do 10 stepeni. Od 4. januara u drugoj polovini dana se očekuje naoblačenje s kišom koje će zahvatiti prvo severne i zapadne delove naše zemlje. Već 5. januara bi bilo hladnije i kiša bi prešla u susnežicu ili sneg. Na planinama će se formirati snežni pokrivač. I dalje do 9. januara će biti hladno, ali suvo sa jutarnjim mrazevima.“

Dakle, na Badnji dan možemo da očekujemo pokoju pahulju i u nižim predelima, s tim što se na Božić očekuje suvo vreme. Sneg će se zadržati u tim danima ukoliko temperatura ne ode uvis.

Moguć sneg za Srpsku novu godinu

Naš sagovornik priča da bi dalje u januaru, od 10. do 16, bilo prosečno toplo, ali sa čestom kišom i susnežicom. Ponegde će se formirati snežni pokrivač.

„Intenzivnije padavine se očekuju oko 13. janura“.

Stoga oko Srpske nove godine možemo da se nadamo snegu, kad ga već 31. 12. nije bilo.

Od sredine januara sledi nešto hladnije vreme sa više padavina, ali sve to ostaje u okvirima proseka. Branko Bijelić kaže da se sve, ako se proračuni ne promene, biti u proseku.

Pročitajte još:

„Od 17. do 23 januara biće toplije i suvlje vreme, a do kraja januara temperature će biti prosečne – vreme hladno, ali suvo“.

Pitanje je onda hoćemo li konkretnog snega uopšte videti ove zime.

Ispostavlja se, kako kaže naš sagovornik, da druga polovina januara možda ipak donese neke promene jer su i januar i decembar meseci naglih velikih promena, ali to može da se preciznije vidi tek nekoliko dana unapred.

Branko Bijelić za Novu izdvaja datume u drugom delu januara za koje se očekuje češća pojava padavina, i kiše i snega.

„To je moguće u periodu oko 18. i 19. januara, od 22. do 25, kao i od 28. do 31. januara, kada se očekuje više kiše, susnežice i snega, čak i u nižim predelima, a na planinama bi se povećao snežni pokrivač.“

Bijelić kaže da će i prva polovina februara u Srbiji biti posečno hadna i suvlja.

„U odnosu na prošlu godinu koja je bila toplija, ova bi po pravilu trebalo da bude sa više padavina i hladnija, tako bi ova zima zaista trebalo da bude nešto hladnija i sa nešto više padavina, s tim što će biti u granicama proseka.“

Dakle, po svemu sudeći za sada podaci kažu da nas ne očekuje nikakav ekstrem što se vremena tiče.

„Važno je napomenuti da i u tom periodu kada bude snega, razlika će biti, recimo, u centru Beograda u odnosu na periferiju, poput Batajnice ili Obrenovca jer je poznato da je Beograd toplotno ostrvo gde se sneg slabije zadržava, tj. brže topi nakon što padne.“

Pročitajte još:

Proleće bez većih mrazeva

Mart će biti blag mesec, i što je važno za poljoprivrednike, mala je verovatnoća da će biti velikih mrazeva.

April bi bio topliji i malo suvlji mesec, a što se mrazeva tiče, biće ih tek ponegde umerenih. Maj će takođe biti malo topliji i malo suvlji.

Naime, kako nagoveštava naš sagovornik, proleće bi trebalo da bude pravo – proleće, te ćemo verovatno uživati u lepom prijatnom vremenu ovog mnogima najlepšeg godišnjeg doba.

Leto toplo i suvo

Budući da dugoročne vremenske prognoze mogu da idu tek nekoliko meseci unapred, naš sagovornik ističe da je najdalje što trenutno možemo pretpostaviti jeste prognoza za mesec jun 2022. godine.

„Jun će biti topliji i prosečno vlažan mesec. Pritom, ona teorija da je blaža zima, pa će leto biti toplije ne stoji uvek. Prognoza vam je kao i dete, tako je i svaka godina različita i prognoza se menja, pogotovo poslednih godina.“

BONUS VIDEO: Najtoplija mesta na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram