sušenje veša
Foto: Olena Ivanova / Panthermedia / Profimedia

Saveti stručnjaka mogu da pomognu

Ovih dana mnogi koji opranu odeću suše u stanu verovatno su osetili da ona neprijatno miriše na vlagu. Srećom, stručnjaci za čišćenje otkrili su zašto se to događa i kako sprečiti taj problem, piše Express.

Dakle, zašto odeća ima taj neugodan miris? Bez obzira na to koliko je jak miris omekšivača koji se koristi, miris buđi je uzrokovan zarobljenom vlagom u odeći. Ako nakon sušenja ostane malo vlage, odeća će zaudarati na vlažnost čak i kada se na kraju potpuno osuši. Miris će se posebno osetiti ako odeću složite i stavite u ormar dok je još vlažna, a ostavljanje mokre odeće u veš mašini predugo takođe je može učiniti smrdljivom.

„Isto važi i ako ostavite mokru odeću u mašini za sušenje, a niste je uključili. Vlaga i zatvoreni prostor recept su za miris buđi“, objasnio je Nik Elis, stručnjak za čišćenje u Clean House Fast-u.

Još jedan čest uzrok je sušenje u maloj ili slabo provetrenoj prostorij, piše večernji.hr.

Stručnjaci tvrde da je važno da soba ima dobru ventilaciju, jer ako je u vazduhu previše vlage, odeća će imati miris na buđ.

Stručnjaci su podelili nekoliko saveta za održavanje svežeg mirisa odeće kada se suši u zatvorenom prostoru, a prvi je da vlažnu odeću odmah operete. Ističu da se za odeću koja je vlažna pre stavljanja u mašinu, treba pobrinuti isto kao za suvu odeću. Recimo, peškiri ili trenerka koju ste juče nosili po kiši treba da budu oprani odmah. To će sprečiti miris vlage.

Pročitajte još:

Drugi savet je da smanjite količinu veša koji perete. Možda jeste primamljivo da pokušate da operete svu prljavu odeću odjednom, ali pretrpavanje mašine može dovesti do neefikasnog čišćenja i vrlo neugodnog mirisa vlage. Stručnjaci tvrde da prepuna mašina za pranje veša može ostaviti vašu odeću vlažnijom kad je izvadite, što značajno produžava vreme sušenja, pa zato pripazite da ne premašite naznačeni kapacitet svoje mašine.

Poslednji savet je da perete odeću toplom vodom i sirćetom, a ako odeća već miriše na vlagu, belo sirće će pomoći u rešavanju tog problema. Takođe, proverite etiketu za održavanje na odeći i perite na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač kako biste uklonili neugodne mirise.

BONUS VIDEO: Brčkanje tanira u mašini za pranje sudova, pogled iznutra

Komentari

Svi komentari (0)