Foto: Francis Joseph Dean/Dean Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia, Printscreen TikTok/annieineventyrland

Navika nezamisliva na ovim prostorima

U haustoru, pod drvetom, ispred prodavnice, na kiši… Društvenim mrežama kruže snimci koji nam dolaze iz Danske, a od kog se Srbi doslovno ježe jer se vidi kako su bebe u kolicima ostavljene napolju same u raznim prilikama.

I o čemu se radi?

Da li je moguće da su Danci toliko nemarni, pa zaboravljaju svoju decu i ostavljaju ih tek tako dok npr. kupuju namirnice u prodavnici?

Ispostavlja se da je to sasvim uobičajeno u ovoj skandinavskoj zemlji – videti bebu kako spava u kolicima sama dok mama i tata nešto završavaju.

To je, između ostalog, i moguće jer su otmice izuzetno retke u Danskoj — otprilike tek par u poslednjih nekoliko decenija.

A i atmosfera i kultura su u Danskoj takve da roditelji jednostavno znaju da mogu to olako da urade i da se ništa loše neće desiti.

Pročitajte još:

Međutim, mnogi turisti se čude kada vide bebe u kolicima ispred prodavnice ili kafića, pa tako ovi prizori izazivaju nelagodu i kod roditelja iz Srbije. Čini se da je u našoj zemlji tako nešto nezamislivo.

Pritom, caka je i u tome što većina danskih roditelja opremi svoja kolica visokotehnološkim monitorima za bebe, a i nikada nisu tako daleko. Roditelji su obično jako blizu.

U svakom slučaju, oni se ne plaše da ostave klince da dremaju napolju u svojim kolicima dok kupuju ili piju brzinsku kafu, pa je to jednostavno uobičajena praksa.

Ako vas put nanese u Kopenhagen, vrlo verovatno ćete naići na desetine kolica na trotoarima… I uglavnom će u njima biti beba koja drema. A roditelja – nigde.

BONUS VIDEO: Verovanja kod našeg naroda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare