Zašto rižoto kad imamo pilav naših baka

Gastro 24. dec. 202011:51
Podeli:
Rižoto; Foto: Jiří Poláček / Ifood SM / Profimedia

Rižoto zvuči egzotičnije od pilava, koji ćete retko naći na meniju modernih restorana. Svakako i mnogo ozbiljnije nego "rizi bizi". Međutim, da li je to jedina razlika između fensi rižota i jela koje su naše bake pravile?

Moram priznati da sam imala velika očekivanja kad mi je drugarica poslužila svoj specijalni rižoto s pečurkama. Običan pilav. Osim što je bio s pečurkama, moja baba ga je uvek pravila s mesom. Ili s povrćem, pa kao prilog – tad ga je zvala „rizi bizi“. Ipak, nakon kraćeg istraživanja došla sam do toga da postoje izvesne nijanse u pripremi ovih jela s pirinčem u osnovi.

Tako se ističe da se prilikom pripreme rižota pirinač mora prvo propržiti, dok se za pilav samo kuva u vodi, odnosno supi, a na kraju malo zapeče. I rizi bizi se kuva, ali u njega ne ide meso, već raznovrsno, šareno povrće.

Pogledajte recepte za svako od ovih jela.

Rižoto

Rižoto je italijansko jelo koje može da se pravi s mesom, morskim plodovima ili veganski. Mi smo radi raznovrsnosti za primer izabrali recept s pečurkama Džejmija Olivera.

Sastojci:

250 g pirinča arborio

750 ml bujona od povrća

50 g sušenih vrganja

glavica crnog luka

stručak celera

200 ml belog vina

2 kašike maslinovog ulja

kockica maslaca

50 g parmezana

200 g pečuraka

peršun i začini

Priprema:

Sušeni vrganji se preliju mlakom vodom na 10-15 minuta. Spremi se bujon od povrća ili kocke za supu. Luk i celer se sitno iseckaju i proprže, a zatim se dodaje pirinač. Kada zrna postanu prozračna dodaje se belo vino, meša se i čeka da ga pirinač upije.

Nakon vina se dodaje jedna kutlača bujona i sušenih vrganja. Smanji se vatra i tokom 20 minuta se dodaje bujon, kutlača po kutlača. Čim se doda ceo bujon u pirinač, skine se sa vatre i dodaje se parmezan i maslac.

Pečurke se iseku na četvrtine zajedno sa drškicama i posebno se proprže na malo ulja, a zatim dodaju u rižoto. Posuti na kraju s malo bibera i peršuna.

Pilav

Pilav je reč persijskog porekla i označava gusto skuvani pirinač. Može se praviti s bilo kojim mesom, mada su verovatno većinu nas bake navikle na pilav s piletinom.

Sastojci:  

2 batka i 2 karabatka (ili belog mesa u toj količini)

4 velike šargarepe

1 manja glavica luka

list lorbera

250 g pirinča

ulje, so, biber, suvi začin

Pročitajte još:

Priprema:

Skuvajte supu od pilećeg mesa i šargarepe sa zapečenom glavicom luka, listom lorbera, malo bibera u zrnu. Ugrejte malo ulja u šerpi, dodajte pirinač i polako nalivajte supom, mešajući.

Kuvati, a kad pirinač omekša, a supa već bude pri kraju, očistite meso od kožice i kostiju, iseckajte šargarepu i dodajte u pirinač. Začinite po ukusu. Podmažite uljem posudu za pečenje, sipajte pilav i zapecite malo u vrućoj rerni.

Rizi bizi

U rizi bizi ide samo pirinač i povrće, a služi se kao prilog mesu i ribi. Možda nije „kategorija“ pilava, ali može biti alternativa veganskom rižotu.

Sastojci:

dve šake pirinča

dve šargarepe

dve šake graška

dve šake kukuruza šećerca

dve šake boranije

(po želji u istoj količini možete dodati i neko drugo povrće tog tipa)

Priprema:

Pirinač skuvajte, pazite da ga ne prekuvate, treba da bude rastresit i lagan. Povrće takođe skuvajte. U posebnu šerpu uspite malo ulja, soli, peršuna, a onda dodajte pirinač i povrće i sve dobro promešajte.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar