Projara
Projara; Foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Proja je kukuruzni hleb i često se meša s projarom ili projanicom. Zapravo, toliko često da možda nikad niste ni probali pravu proju, već sve vreme jedete projaru.

Prava proja se pravi samo od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, bez drugih dodataka. Kukuruzno brašno se promeša sa osoljenom ključalom vodom, smesa se izruči u dobro podmazan pleh, poravna se i peče na umerenoj temperaturi. Tako je jednostavno i ne čudi što je ovaj „sirotinjski specijalitet“ vekovima hranio Srbe kao jeftinija varijanta hleba.

Pročitajte još:

S druge strane, recept za proju koji većina nas zna, onu mekanu, sa sirom, zapravo je za projaru. Neki će pojednostaviti i reći da čim se doda pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, onda se to zove projara ili projanica, a neki dodaju i čvarke, kisele krastavce, paprike, parizer, tikvice, spanać…

U međuvremenu, obogaćen je i recept za „praznu“ proju – prenosimo vam jednu varijantu, a vi odlučite da li ćete ga obogatiti dodatnim sastojcima.

Sastojci:

2 šolje kukuruznog belog brašna

1 šolja pšeničnog brašna

1 šolja kisele vode

1/2 šolje ulja

1 jaje

1 kašičica soli

1/2 kesice praška za pecivo

Priprema:

Sve sastojke umešati i umutiti da se dobije glatko, retko testo. Sipati u tepsiju koja je malo zauljena ili obložena papirom za pečenje. Peći oko 20-30 minuta na 250 stepeni kako bi se kora zapekla, a potom 10 minuta na 150 stepeni da se i unutrašnjost ravnomerno ispeče i bude mekana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar