tri leće
Tri leće; Foto: nehopelon / Alamy / Alamy / Profimedia

"Najbolji kolač koji sam u životu probala", coktala je jedna koleginica tada zatvorenih očiju uživajući u slatkoj čaroliji pod nazivom "tri leće". Zagrabila sam kašikom veliko parče i unapred zatvorila oči očekujući eksploziju novog ukusa... Da se ne lažemo, bio je to koh, i to blaga kopija onog koji sam jela u detinjstvu.

Nije to prvo razočaranje te vrste. Ah, kako mi je seksi zvučao „potaž“ dok pred mene konobar nije ljuljnuo tanjir krem čorbe od bundeve sa nekoliko semenki, koja pritom ne može da se poredi sa specijalitetom moje koleginice kojim se ovih dana časti cela redakcija.

U međuvremenu su ljudi počeli baš da se lože na kuvanje, a razni Džejmiji Oliveri i Gordoni Remziji počeli su i da ih uče kako se pravi rižoto umesto pilava, da im prodaju paste kao fensi verzije testenine i burgere umesto pljeski, da im u modernim restoranima besno naplaćuju stek koji nije ni prineti šniclama koje im je mama spremala.

Pročitajte još:

Paralelno, krug se obrnuo, pa su sad i knedle sa šljivama postale fensi i umesto lepo da ih traže u menijima starih kafana između baklave i tufahija, neki novi klinci ih više vole s pistaćima i čokoladom.

No, da se vratimo na taj „tri leće“ kolač koji je, pa, relativno skoro, „osvojio Srbiju“, a bogami je i podelio na one koji ga kupuju kao egzotični specijalitet u poslastičarnicama i one koji tvrde da je to i dalje samo koh sa malo karamel preliva. I jednima i drugima možda će dobro doći recepti za oba kolača.

Koh po receptu naših baka

Verovatno ćete najbolji recept za koh naći u kuvarima vaših baka, ali evo jednog koji se vrti po netu.

Sastojci:

6 jaja

12 kašika šećera

6 kašika griza

1 šipka vanile

1 l mleka

Priprema

Penasto umutite belanca, dodajte 6 kašika šećera uz neprestano mešanje. Dodajte žumanca i polako ih sjedinite s belancima. Umešajte griz i brašno, pa dodajte jezgro iz šipke vanile.

Stavite u podmazanu i brašnom posutu šerpu ili pleh. Na dno rerne stavite manju šerpicu sa vodom, pa rešetku i onda stavite koh – pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

U međuvremenu skuvajte mleko sa ostatkom šećera i šipkom vanile. Kad se ohladi, izvadite vanilu i vrelo testo prelijte hladnim mlekom. Ostavite tri sata da upije.

Poslužite sa voćem, mada, može i sa šlagom, a bogami i karamel prelivom.

Tri leće, latinoamerička poslastica

Nastanak ovog sočnog kolača se vezuje za Latinsku Ameriku, a „tres leches“ u prevodu znači „tri mleka“. Kod nas je najpopularnija verzija s karamel prelivom, mada se umesto toga može premazati šlagom, posuti voćem…

Sastojci

Za biskvit:

6 jaja

100gr šećera

200gr brašna

pola praška za pecivo

1 vanilin šećer

Za preliv:

400ml slatke pavlake

300ml slatkog kondenzovnog mleka

800ml mleka

Karamel:

200 g šećera

50 g putera

50ml vode

125 ml pavlake za kuvanje

prstohvat soli

Priprema

Umutiti prvo zasebno belanca, postepeno dodavati šećer i vanilin šećer. Kada su belanca dobro umućena, dodavati jedno po jedno žumance, izmešati, pa lagano dodavati i brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo.

Smesu uliti u kalup obložen papirom za pečenje. Peći 25 minuta na 180 stepeni. Biskvit ohladiti, izvaditi iz tepsije i viljuškom izbosti na više mesta. Pomešati tri vrste mleka, pa u kalup gde ste pekli biskvit uliti trećinu mleka i vratiti biskvit okrenut naopačke (onaj deo što je bio gore sad je dole). Ostaviti da odstoji 10 minuta pa naliti ostatkom mleka.

Za preliv od karamela šećer staviti u posudu, dodati vodu i topiti na laganoj vatri dok ne dobijete lepu karamel boju, potom dodati puter, slatku pavlaku, malo soli. Mešati na srednjoj vatri dok se ne dobije jednolična masa. Kad se malo ohladi, preliti preko biskvita i ostaviti u frižideru.

***

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare