burger
Burger; Foto: Debby Lewis-Harrison / Cultura RF / Profimedia

U poslednje vreme se na sve strane otvaraju burger restorani, a poznati svetski kuvari dele svoje tajne recepte za jedinstveno gurmansko iskustvo. Ipak, nema tu mnogo iznenađenja za ekipu odraslu na dobrim starim pljeskama, da ne kažemo faširanim šniclama kakve su nam bake pravile.

Američki burgeri zvanično su patentirani na samom početku dvadesetog veka na jednom sajmu hrane i zvanično se prave od mlevenog junećeg mesa sa buta, eventualno sa vrata. Pljeskavice su srpski brend i po mnogima su najbolje kad se prave od mešavine junećeg i svinjskog mesa, mada ćete po različitim krajevima Srbije naići na različite varijante i nijanse ukusa.

Predstavljamo vam jedan od recepata za klasični američki burger naspram čuvene leskovačke pljeskavice i faširanih šnicli iz starih kuvara, pa procenite na šta vam najviše ide voda na usta.

Burger

Sastojci:

1 1/4 kilograma mlevene govedine

1/4 čaša prezli

2 kašičice Worcestershire sosa

1 kašika vode

1 kašičica mleka

1/2 kašičice začinjene soli

1/2 kašičice luka u prahu

1/8 kašike paprike

4 zemičke

prilozi po želji

Pročitajte još:

Priprema:

Umešajte prezle, sos, vodu i mleko u velikoj posudi i pustite da stoji pet minuta. Dodajte so, luk u prahu i malo bibera, promešajte, a zatim dodajte mleveno meso i rukama umešajte dok se sve ne sjedini u smesu. Podelite je na loptice i od njih pravite burgere, treba da su debljine oko 2 cm, i pecite na roštilju ili u tiganju. Slavni kuvar Gordon Remzi kaže da je trik za savršene burgere da ih premažete istopljenim maslacem par minuta pred kraj pečenja, jer tako budu spolja karamelizovani, slani i hrskavi, a iznutra sočni i mekani. Što se priloga tiče, Remzi stavlja zelenu salatu, paradajz, grilovani luk, čedar sir i majonez sa senfom, mada ima beskonačno mnogo mprovizacija na temu.

Leskovačka pljeskavica

Sastojci:

300 g svinjskog mlevenog mesa

300 g junećeg mlevenog mesa

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 kašičica ljute tucane paprike

30-50 g dimljene slanine

biber, so

0,5-1dl kisele vode ili razmućene vode sa soda bikarbonom

2 kašike suncokretovog ulja

Priprema:

Dobro umešajte rukama meso (najbolja je kombinacija junećeg i svinjskog mada možete koristiti i samo jedno), sitno seckani crni i beli luk, so, biber, tucanu papriku, ulje, sitno seckanu dimljenu slaninu i dodajte pola decilitra kisele vode (po želji i malo više). Ostavite smesu da odstoji u frižideru dva-tri sata (ili, još bolje, preko noći). Pomoću folije oblikujte pljeskavice i pecite ih na roštilju. Najbolje je servirati pljeskavicu uz crni luk, kajmak, lepinju (somun).

Faširane šnicle

Sastojci:

500 g mlevenog junećeg ili svinjskog mesa (od plećke)

3 kašike masti

1 jaje

1 šolja mleka

1 parče hleba

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

mleveni biber

peršunov list

so

malo prezli

Priprema:

Parče bajatog hleba potopiti u mleko da omekša, crni luk sitno iseckati i propržiti na pola kašike zagrejane masti ili ulja. U činiju staviti mleveno meso, pa dodati parče hleba oceđeno od mleka, malo bibera, sitno iseckan beli luk, peršunov list, so, ispržen crni luk i jaje. Rukom dobro izmesiti i ostaviti u frižideru da odstoji sat vremena, preporučuje se na sajtu Recepti.com. Od smese praviti šniclice, uvaljati u prezle i pržiti na vreloj masti ili ulju.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)