Nema osobe koja ne voli krompir, a ovakvog ga možda još niste probali.
List Danas preporučuje tri recepta Mike Dajmaka, koja možete da pripremite lako, a da budu nešto malo drugačije.
Sastojci
Krompir – 500 gr
brašno – 1 šoljica
kvasac – 1 pakovanje
puter – 100 gr
jaje
so
ulje
kiselo mleko
Priprema
Ovo mora da se sprema brzo. Dakle, kad se oljušti, krompir hoće da potamni, a ovaj još mora i da se izrenda. Dakle, da sve ne bi potamnelo, u šerpi se izrendani krompir pomeša s kvascem razmućenim u pola šolje mlake vode, posoli se, doda puter, jaje, brašno, pa sve dobro promeša i ostavi na toplom da nadođe.
Sada je sve polako: u puno vrelog ulja prže se uštipci, što se kasnije, topli dakako, serviraju s hladnim kiselim mlekom.
Sastojci
Krompir – 1 kg
topljeni sir – 250 gr
ulje – 2 kašike
mleko – 1 kašika
pavlaka – 1 kašika
limunov sok – 4 kašike
biber
Priprema
Sprema se brzo, jede isto tako brzo. Krompir se obari u ljusci, oljušti, preseče na polutke, pa poređa u tanjir da čeka dalje.
Topljeni sir, ulje, mleko i pavlaku valja dobro promešati. Da masa postane ujednačena. Sve se malo zagreje pa dobro zaspe mlevenim biberom i limunovim sokom. Ovim sosom preliju se polutke krompira pa služi toplo.
Sastojci
Krompir – 1 kg
mleko – 1 šolja
puter – 100 gr
peršunov list – 1 veza
so
Priprema
Navika je čudo jedno. Dakle, ona kazuje da se krompir kao prilog sprema na tri načina: kuvano, pečeno ili prženo. Samo posoljeno. Džaba je mudrim ljudima što pokušavaju da prosvetle narod. Navike su vazda bile jače.
Kilogram krompira se oljušti, opere, iseče na kockice, pa uspe u pliću šerpu. Još se zalije šoljom vrele vode, šoljom mleka, posoli, poklopi i kuva na laganoj vatri dok se ne skuva. Na kraju se sve prelije puterom, i začini seckanim listom peršuna.
***
Bonus video: Lovački gulaš sa pečenim krompirom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: