maslac
maslac; Foto: Manuela Larissegger / ImageSource / Profimedia

Starenje je neizbežan deo života, ali naša ishrana može uticati na taj proces, bilo pozitivno ili negativno. Nažalost, određena hrana može ubrzati starenje.

Dermatolozi, dr Elejn F. Kung, dr Edrien O’Konel i dr Simran Seti, kozmetički dermatološki hirurg dr Nadir Kazi i stručnjakinja za negu kože Robin Njumark, upozorili su na tri namirnice koje treba izbegavati ako želimo da sprečimo prerano starenje.

Punomasni maslac i margarin

Naučna istraživanja pokazuju da hrana utiče na proizvodnju masnoće naše kože, tvrdi dr Kung.

„Mlečni proizvodi, uključujući mleko i protein sirutke, povećavaju IGF-1, što uzrokuje masniju kožu“, rekla je za SheFinds.

Iako je unos dovoljno vitamina D i kalcijuma svaki dan ključan za vaše celokupno zdravlje, dr O’Konel upozorava da preterana konzumacija mlečnih proizvoda može uzrokovati masniji izgled kože, što može začepiti pore i uzrokovati akne.

Njumark se slaže i navodi: „Margarin je jedna od namirnica koje treba izbegavati ako želite da sprečite bore i suvu kožu. Često se proizvodi s delimično hidrogeniranim uljima, koja su među najraširenijim trans mastima“, prenosi Index.hr.

Dodaje da trans masti doprinose srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja kože.

„Trans-masne kiseline čine kožu osetljivijom na ultraljubičasto zračenje, što može uzrokovati oštećenje elastina i kolagena u koži“, pojasnila je. Osim toga, kaže da margarin može uzrokovati hroničnu upalu što ubrzava stvaranje bora.

Pročitajte još:

Čips

Hidratacija i vlaženje kože potrebni su za zdrav ten i graciozno starenje. Dakle, uz izrazito visok novo soli, čips od krompira nije koristan za hidrataciju kože.

„Zbog osmotskog pritiska so izvlači vodu iz ćelija, što dovodi do suve kože. Čips je poznat po visokom udelu soli, a takođe sadrži znatnu količinu šećera“, objašnjava dr Seti.

Kada u telu ima viška soli i glukoze, nastavlja Seti, ona se povezuje s kolagenom i elastinom, proteinima koji našoj koži daju čvrstoću i elastičnost. „Povećan unos šećera i soli stvrdnjava proteine kože, čineći vašu kožu slabijom, tanjom i manje hidriranom“, upozorava dr Seti.

Beli hleb

Rafinisani ugljenohidrati mogu se pronaći u mnogim popularnim prerađenim namirnicama, uključujući beli hleb. Konzumiranje te vrste hrane, objašnjava dr Kazi, može podstaknuti proizvodnju sebuma. Sebum je masna supstanca koju naše telo prirodno proizvodi kako bi hidriralo i zaštitilo kožu.

„Previše sebuma može prouzrokovati da koža izgleda masno, učiniti da vaše pore izgledaju istaknutije, pa čak i zarobiti mrtvu kožu unutar vaših pora, što dovodi do akni i mitesera. Visoko rafinisani ugljikohidrati, poput onih koji se nalaze u pecivima i belom hlebu, previše su laki za probavu u našim telima, stvarajući lančanu reakciju poput domino efekta“, dodao je.

Kada se rafinisani ugljenohidrati probave, uzrokuju značajne skokove insulina. Dr Kazi zaključuje da skokovi insulina uzrokuju oslobađanje određenih hormona u našem telu koji mogu povećati proizvodnju masnoće na koži i doprineti stvaranju bora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare