Živa pljeskavica
Živa pljeskavica; Foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

"Živa pljeskavica", koja je najslabije ocenjeno jelo na Taste Atlasu, zaštitni je znak restorana u Valjevu.

Na listi najgorih srpskih jela po ocenama na Taste Atlasu prvo mesto pripalo je živoj pljeskavici.

„Živa pljeskavica je predjelo od mlevenog telećeg mesa, soli, bibera, dimljene paprike, paprika pahuljica, Vegete, ulja i seckanog luka. Meso i začini se stavljaju na veliki tanjir i mešaju viljuškom dok se ne napravi homogena masa koja se zatim oblikuje u pljeskavicu. Jelo je nastalo u restoranu „Kod Bore“ u Sedlarima kod Valjeva u Srbiji, a predstavlja jelo koje jedu ugostiteljski radnici u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji. Pošto su bili u stisci sa vremenom, obično bi za ručak jeli pljeskavicu od sirovog mesa ubačenu u toplu lepinju. Živa pljeskavica se služi sa pečenim hlebom ili lepinjom i solju i paprikom za začin i obično se konzumira dok se čeka narudžba mesa sa roštilja“, navodi Taste Atlas.

Ipak, kad je ekipa N1 posetila restoran u Valjevu, objasnili su im da jelo nije izmišljeno kod čuvenog Bore. Marko, današnji gazda, treća generacija Obradovića koja pravi čuvenu pljeskavicu, kaže da je recept bio tu, samo je modifikovan – ali tako da duh starih vremena ostane.

Živa pljeskavica je, navodno, bila simbol radničke klase u Jugoslaviji, koja je volela dobro da pregrize pre posla, a jela se od rane zore.

„Mislim da je nastalo u nekoj toj brzini, tom manjku vremena pri odlasku ljudi na posao ili zaposlenih u ugostiteljstvu. Ona je u suštini ovde očuvana i nastavlja kao brend, ne samo kafane, nego Valjeva“, kaže Marko Obradović, vlasnik restorana „Kod Bore“.

I ne samo da nije najgore, već navodi goste da se vraćaju samo zbog tog specijaliteta.

„To nije najgore jelo. U Švajcarskoj se to stalno jede. Mnogo je divno“, kaže jedna gošća restorana.

„Evo, deseti put ga jedem, dolazim iz Smederevske Palanke da ga jedem. Da je najgore, sigurno ne bih dolazio“, dodaje drugi gost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare