Veliki srpski rat oko sataraša: Šta je originalni recept

Gastro 26. avg. 202010:15 > 11:02
Podeli:
recept za sataraš
Foto: Ivan Danik / Alamy / Alamy / Profimedia

Koleginica ga sprema s pirinčem, svekrva ubacuje i patlidžan, a ti – nisi sigurna kako zapravo ide pravi recept za sataraš, a baš bi ga skuvala za ručak. Naravno, večna je dilema i šta je zapravo sataraš, a šta bećarac i koji recept je zaista originalni..

Sataraš je ono jelo koje vole gotovo svi – i gurmani jer ima poseban šmek i oni koji uživaju u kuvanju jer ga nije teško spremiti. Ipak, ovo jelo ima toliko varijanti da svaka domaćica tvrdi da je baš njen recept onaj pravi.  Međutim, izdvaja se jedan za koji mnogi kažu da je izvorni.

Potrebno je:

4 glavice crvenog luka

3 čena belog luka

5 paprika (mogu da budu i raznih boja)

4 veća paradajza

1 kašika šećera

so, biber i drugi začini po želji

maslinovo ulje

Priprema:

Luk iseci na deblja rebarca, a papriku na kockice. Zatim paradajz prelij vrelom vodom kako bi ga lakše oljuštila i naseckaj ga na sitno. Na nekoliko kapi maslinovog ulja proprži beli luk, pa dodaj crveni luk i so. Dinstaj dok luk ne postane staklast. Potom stavi i papriku da se dinsta i i podlij je s malo vode. Poklopi i drži na vatri desetak minuta. Potom ubaci paradajz i uz mešanje kuvaj dvadesetak minuta na laganoj vatri. Pred kraj dodaj šećer, biber i ostale začine po želji.

Sataraš ili bećarac

Da je ovo originalan recept za sataraš, kaže i srpska Vikipedija koja navodi da je to jelo od povrća, najčešće paradajza, paprike i luka.  Takođe, ovo jelo se zove i bećarac ili bećar-paprikaš, pogotovo kad mu se dodaju tikvice, patlidžan, šargarepa… U nekim krajevima uobičajeno je dodati i jaje ili beli luk. Od začina se dodaje so, a po želji kašičica šećera, biber i origano, a umesto soli možete ubaciti i soja-sos.

Stoga, tu je još nekoliko varijanti originalnog sataraša, odnosno bećarca, pa svako može da nađe svoj pravi, a i da ga nazove kako želi.

S jajima

Sastojci:

500 g paprike
500 g paradajza
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 jajeta
1 veza peršuna
so i biber i začin po ukusu

Priprema:

Izdinstaj luk na malo ulja, zatim dodaj beli luk i papriku, pa i paradajz. Kada sve bude skoro gotovo, dodaj i jaja i začine.
Uz ovakav bećarac odlično idu sir i palenta.

View this post on Instagram

#izmojekuhinje #slano#sataraš #sataras#byMuki #

A post shared by Munevera Muki Mulalić (@izmojekuhinjebymuki) on

S patlidžanom

Sastojci:

3 glavice crnog luka

500 g paprika

1 kg paradajza

1 veći patlidžan

2 šake pirinča

so, biber, origano

ulje

Priprema:

Na ulju izdinstaj luk, pa dodaj papriku. Kad paprika omekša, ubaci patlidžan oljušten i isečen na kockice. Posle pet minuta dodaj paradajz sečen na kockice. Sve dinstaj dvadesetak minuta, pa u smesu ubaci opran pirinač. Smanji temperaturu na minimum i ostavi sataraš da se poklopljen krčka još oko pet minuta. Na kraju začini i sve promešaj. Uz ovakav bećarac idu domaće kobasice.

Pročitajte još:

S ljutom papričicom

Sastojci:

1 glavica crnog luka

500 g paprika

500 g paradajza

1 ljuta papričica

so i biber

Priprema:

Dinstaj luk na malo ulja, dodaj papriku i ljutu papričicu, onda i paradajz, pa sve krčkaj nekoliko minuta. Zatim skloni sa ringle i tako čorbast sataraš posluži uz kockice prepečenog hleba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar