Ajvar; Foto: Shutterstock

Znate li vi razliku?

Dok se Balkan i dalje svađa čiji je ajvar „pravi“, stranci i ne znaju po čemu se tačno razlikuje od pinđura ili ljutenice, na primer. A kamoli kad se u igru uključe i zakuska, ćopulu, malidžano…

Zato je Taste atlas predstavio grafiku na kojoj su se našli tradicionalni namazi od povrća koji se spremaju u zemljama Balkana – sa istaknutim sastojcima za pripremu kako bi se jasno uočile razlike.

Pročitajte još:

Za početak, ajvar se pravi samo od pečene crvene paprike.

U ljutenicu, pored paprike, idu paradajz, ljuta papričica i beli luk. Pinđur je „slatka“ verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, paradajza i belog luka.

Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunski jesenji delikates u teglici, od pečenog plavog patlidžana, pečene paprike, belog luka i kuvanog paradajza.

Ćopulu je varijacija na temu, pošto u njega ide pečeni plavi patlidžan, pečena crvena paprika, pečeni paradajz i beli luk.

Malidžano je jedini u kojem ne preovlađuje crvena boja paprike. Karakterističan je za Severnu Makedoniju i u njemu se miksaju pečeni plavi patlidžan, pečena zelena paprika, beli luk i senf.

***

Bonus video: Kafana nekad i sad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)